Петият кръг на Първа лига донесе емоции в особено големи размери за феновете на родния футбол. Освен, че предложи два традиционно интригуващи мача, доведе и до пренареждане в челото.

Лудогорец надви над ЦСКА у дома си, а при все, че Левски не сбърка у дома си срещу Септември, се изстреля на върха. Междувременно разградчани се изкачиха до третото място, а „червените“ в момента са втори.

Под тепетата също бе горещо в изминалия уикенд. И няма да е инак, когато Ботев и Локомотив се срещат на футболния терен. Битката за Пловдив бе спечелена от „смърфовете“, които измъкнаха първи шампионатен успех на Коматево.

Но нека не губим време, а минем през всички битки:

СЛАВИЯ – ДУНАВ 2:0

Славия надделя над Дунав с 2:0 в откриващия програмата на петия кръг мач. „Белите“ записаха втори успех отначалото на кампанията след попадения на Галин Иванов от дузпа и на Славчо Шоколаров. Русенци имаха чудесна възможност при 0:0, но в 26-ата минута Божидар Васев не успя да преодолее Георги Петков от бялата точка.

Битката на Националния стадион в София бе белязана и от спорни съдийски отсъждания. Първо главният съдия Валентин Железов подмина ситуация в наказателното поле на столичани, при която останаха съмнения за нарушение на Георги Петков. Секунди по-късно реферът посочи бялата точка за славистите. Този епизод обаче също бе дискусионен, тъй като останаха съмнения за засада. Освен това, гостите претендираха и за отсъждане на непряк свободен удар.

Така, в крайна сметка, Славия прибра трите точки в актива си, където натрупа седем. Носителят на Купата е на шестото място в таблицата. „Драконите“ с 3 пункта са на 13-ата позиция.

Играч на мач: Галин Иванов (Славич)

Малин Орачев: Не коментирам съдията, търся вината у нас

Загорчич: Имаше огромно напрежение в играчите ми


ЧЕРНО МОРЕ – БЕРОЕ 0:0

Това бе единствената среща от петък насам, в която не падна гол. Нулевото реми се съхрани от началото до края, въпреки че не липсваха интересни ситуации. Една от тях дойде малко след почивката, когато домакините имаха претенции за дузпа, но Станислав Ставров прецени, че няма основания да отсъди такава. След добра атака отдясно Мартин Минчев бе фаулиран от Илиас Хасани, но реферът остави играта да продължи. Топката попадна в Мартин Камбуров пред наказателното поле. Нападателят си поведе, но Патрик Андраде понечи да изчисти. Получи се съприкосновение между двамата, в резултат на което голмайсторът падна. Арбитърът обаче даде знак играта да продължи.

Може да прецените ситуацията в прикаченото видео:

По този начин двата състава си поделиха по точка. Заралии продължиха без поражение от старта на кампанията и след две победи и три ремина са с актив от 9 точки на четвърто място. За „моряците“ пък това бе второ поредно равенство и с шест точки са на седмото място.

Илиев: Резултатът е закономерен

Томаш: Влязохме в руслото на Черно море, не съм доволен 

Играч на мача: Душан Перниш


БОТЕВ ПЛОВДИВ – ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 0:1

Първото за сезона дерби на Пловдив завърши с „черно-бял“ триумф. „Смърфовете“ се наложиха минимално, а единственото попадение отбеляза Димитър Илиев в 78-ата минута.

Като спорен момент в двубоя се очерта едно влизане на шпагат на Бирсент Карагарен в краката на съперник край тъчлинията. Капитанът гостите вече имаше жълт картон за оспорване на съдийско решение, а Георги Кабаков прецени, че няма основание да вдигне за втори път официално предупреждение.

Може да видите ситуацията в следното видео:

Със спечелените три точки Локо сбра актив от 9 на петата позиция, а „канарчетата“ са осми с 6.

Акрапович: Доволен съм, искам да вкарваме повече

Киров след загубата: Направихме твърде малко

Играч на мача: Димитър Илиев


БОТЕВ ВРАЦА – ЕТЪР ВЕЛИКО ТЪРНОВО 2:0

Новакът Ботев Враца записа втора поредна победа в шампионата, след като се наложи над гостуващия на стадион „Огоста“ в Монтана Етър. След като в предходния кръг момчетата на Сашо Ангелов спечелиха първи три точки, след успеха над Септември, сега продължиха в тази линия. И двата гола за успеха бяха дело на Петър Атанасов, който се разписа в 27-ата и 65-ата минути и по този начин поведе в голмайсторската листа на Първа лига с 5 попадения.

Врачани се настаниха на десетото място с 6 точки, докато „болярите“ са на две позиции назад с 4.

Балъков: Това бе най-слабият ни мач

Ангелов загатна: Взимаме голям български футболист

Кметът на Враца: Обсъдих с Божинов възможността да дойде в Ботев

Играч на мача: Петър Атанасов


ЛЕВСКИ – СЕПТЕМВРИ СОФИЯ 2:0

С голове на Давиде Мариани и Станислав Костов „сините“ записаха първи домакински успех от старта на кампанията. При предходния двубой на „Георги Аспарухов“ левскарите направиха 2:2 с Черно море. У дома си Левски превъзхождаше градския си опонент, като освен двата гола, които реализира през първата част, създаде и още няколко чисти положения. Гостите също имаха своите, макар и по-редки шансове, от които обаче не успяха да се възползват максимално, а и при които отбраната на Левски реагира добре.

Спечелените три точки имаха особена стойност за момчетата на Славиша Стоянович. Те изстреляха тима от „Герена“ на върха в класирането преди изиграването на двубоя между Лудогорец и ЦСКА, след развоя на който, Обертан и компания останаха начело на таблицата с пункт аванс пред „червените“. Левски е с 13 точки, а „армейците“ са с 12.

Междувременно Септември е 11-ти с 4 точки.

Стоянович: Няма нищо лесно, трябват ни още нови хора

Митов: Левски ни вкара елементарни голове

Играч на мача: Милош Цветкович


ЛУДОГОРЕЦ – ЦСКА 1:0

Лудогорец прекъсна победната серия на ЦСКА, след минимална победа на „Лудогорец Арена“. Единствения гол отбеляза Вандерсон в 21-ата минута, а крехкия си аванс шампионите опазиха до самия край. Момчетата на Нестор Ел Маестро имаха своите възможности, а в 77-ата минута изстрел на Тиаго от фаул срещна напречната греда.

Мачът в Разград бе оспорван, с някои дискусионни моменти. В края на първата част „червените“ имаха претенции за дузпа. Мауридес падна в наказателното поле на домакините, а гостите претендираха за 11-метров наказателен удар, тъй като Моци бе поставил ръката си върху рамото на бразилеца. Реферът Николай Йорданов обаче прецени, че няма основания да посочи бялата точка и остави играта да продължи.

Малко преди края на първата част имаше още един спорен епизод. Вандерсон владееше топката около средата на терена, а по петите му бе Ангел Лясков. Бразилецът си бе повел, като дясната му ръка бе разперена в страни. Докато тичаше с топката в крака, играчът на домакините направи движение назад и удари по лицето съперника си. Йорданов обаче остави играта да продължи.

Малко преди последния съдийски сигнал Мауридес отново поиска дузпа, но арбитърът подмина претенциите. Секунди, след като Йорданов свири края, а Моци и нападателят на „ червените“ се сдърпаха. В „ябълка на раздора“ се превърна начинът, по който румънецът изрази радостта си. Бранителят вдигна ръце, обърнат към феновете на софиянци. Това нервира бразилския играч на „армейците“, като напрежението ескалира, но бързо бе потушено.

Със спечелените три точки Лудогорец се изкачи на третото място с 10 пункта, а тимът от „Българска армия“ слезе на втората позиция с 12. Левски е начело с 13 и така битката на върха стана повече от завързана. 

Аутуори: Спечелихме важен мач 

Ел Маестро: За мен не е изненада, че загубихме от шампиона

Играч на мача: Козмин Моци


Кръгът закриват Верея и Витоша на  „Трейс Арена“ в Стара Загора. Срещата е от 20.30 часа и ще може да бъде следена с Gong.bg, DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и по Дарик радио. Повече подробности може да намерите ТУК!