Наставникът на Берое Александър Томаш коментира в пространно интервю за Дарик радио лагера в Турция. Специалистът също така сподели и какви са очакванията му за футболната пролет и разкри своята формула за успех.

Томаш не скри, че е доволен от тима си, за когото каза, че е стъпил на добра основа и вижда изграден игрови стил.

„Като цяло сме доволни. Най-важното е, че всички са здрави. Времето не бе с нас, дъжд и бури, но имаме само една пропусната тренировка, всички контроли ги изиграхме. Доволни сме. Мисля, че като цяло сме надградили от миналата година. това го показват записаните данни. Игровият почерк го виждам, липсват ни само резултатите. Надявам се в официалните мачове, защото в България всички вярват и искат резултати, аз разсъждавам различно. Мисля, че сме готови да надскачаме себе си и да показваме резултати с игровия почерк, който виждам“, започна Томаш.

„Имаше интересни имена, млади с бъдеще, но с ръководството преценихме, че на база на това, което се иска от нас, ще е по-добре да вземем готови, интегрирани играчи, които ще имат нужда от малък период на адаптация. Тези играчи, които бяха на проби и не останаха при нас, имаха качества, но щеше да им трябват период от минимум 6 месеца за адаптация. Затова взехме такова решение. Има и минуси, но дано е правилно“, сподели за трансферните действия на „зелените“ на зимния пазар до сега Томаш.

„Поставили сме си цел да надградим, да сме по-постоянни, да радваме хората, да напълним стадиона в Стара Загора. Това е футболен град, иска се тимът да е равен с грандовете“.

„Аз съм реалист. Надявам се да надскочим себе си. Ние сме реални и това, което виждам, за да го направим искам още повече от играчите да бъдат колектив, да загубят егото си – важно е и е трудно, но така може да изпъкне общото“.

Александър Томаш

източник: LAP.bg

„Ако си реалист и помислиш, видиш историята на тима, ние сме почти на максимума. Малката крачка е това, което казвам. Всеки да може в даден момент да потисне егото си и да отдаде заслуженото на тима. Само така определеният човек „Х“ ще може да реши да вкара гол или да предотврати гол, и по този начин ние ще се опитаме да променим манталитета и ДНК-то на отбора. Това се мени с резултати. Ние сме стъпили на добра основа. Ман Сити и те са изградили всичко, последният мач падат 1:2 след две контри. Трудно е, трудно е. Искам да сме ментално подготвени и когато казвам, че съм доволен от игровия стил и начин, много хора ще ми се смеят, но ние най-добре играхме в контролата, когато паднахме с 1:4“.

„Футболът е феномен. Всичко може да стане, стига да си отдаден, да вярваш и да работиш. За мен формулата е знания, работа и късмет. Надявам се да се получи това, което искат феновете. И аз искам евротурнирите. Тепърва навлизам в професията, трябва да доизградя себе си и подобря себе си, но се надявам, че всеки ден ще подобрявам себе си, качествата си, ще подобрявам екипа си и човешките си достойнства и ще отстранявам слабостите си“.

„Аз вярвам, че когато човек е отдаден и вярва в себе си и иска да се подобрява, рано или късно Вселената ще ти го върне. Убеден съм, че Берое е най-доброто място за развитие и съм благодарен, че бях избран. Но ние като екип минахме по стълбичката. Били сме на места, където не сме получавали заплати, били сме на места, където играчите и ръководства са опитвали да правят неща, с които не съм съгласен и това ни е калявало. Сега сме на едно място, където може да изградим семейство. Футболът е колективен спорт и в света има малко играчи, които могат да решат определен мач. Но малко са тези, които решават първенства. Те струват ужасно много пари“.

„Никой не е готов, въпросът е дали ти стиска да поемеш гранд. Томаш и екипът му, аз не се деля от него, това са хора, с които не спим, всеотдайни сме, имаме доста бели коси вече, нормално е, отдадени сме на Берое. Но имаме мечти и ги следваме. Искаме да се развиваме. Ще дойде моментът и ще трябва да изберем бъдещето си. Сега обаче сме концентрирани изцяло в каузата Берое“, каза още специалистът.

„Убеден съм, че ще играем футбол. Не мога да гарантирам, че ще имаме желаните резултати, за да завършим където искаме, но съм убеден в едно, че и Лудогорец, и ЦСКА, и Левски ще се подобряват. Случващото се в България сочи, че футболът е жив, може да сме по-позитивни и трябва да сме по-толерантни. Очаквам добра футболна пролет, стига времето да позволи. Мени се времето в цял свят, но щом се променя то, защо да не се променим и ние в по-добро. Пожелава, на Берое да завърши, където всички да бъдат щастливи и да покажем, че добрите също побеждават“, завърши Томаш.