Столичният Левски постигна най-голямата си победа през сезон 2020/21, след като „сините” направиха пълен обрат за 3:1 срещу Берое в осминафинален мач за Купата на България и по този начин хората на Славиша Стоянович продължиха напред в турнирната надпревара. Абсолютен герой на „Герена” бе Найджъл Робърта, който вкара трите попадения за домакините (38, 65-дузпа и 90+2), като по-рано през първата част в 27-ата минута Мартин Камбуров за пореден път порази вратата на Левски от дузпа, но това беше всичко от старозагорския тим в София.

Абсолютен антигерой за отбора на Димитър Димитров бе Карлос Охене, който след 61 минути игра си изкара директен червен картон за настъпване на Мартин Петков, а малко по-късно гостите имаха същите претенции за наказание срещу Робърта, който фаулира вратаря на Берое Ганев, но реферът Станислав Тодоров декорира нидерландеца в жълто.

Още по темата:

Херо намекна за оставка след фиаското с Левски

Славиша: Трябваше да напомня на играчите какво означава Левски

Левски започна по-активно срещата, но в първите минути "сините" не нанесоха удар посока вратата, пазена от Генадий Ганев. В първите седем минути домакините изпълниха на три пъти ъглови удари, от които не последва нищо особено като заплаха за старозагорци. В 11-ата минута Мартин Петков достави центриране от свободен удар отляво, но пасът му беше прекалено неточен, за да се стигне до голова ситуация.

Антон Узунов
52 снимки

Мартин Камбуров пропусна отличен шанс в 14-ата минута да открие резултата. Макута напредна през средата на терена и комбинира с Камбуров в наказателното поле. Опитният стрелец се забави и не шутира, а крайният бранител Драган Михайлович с прекрасен шпагат предотврати сигурен точен удар във вратата на Микулич. Миг по-късно Макута центрира отдясно към другия край за Александър Цветков, но стражът на Левски улови центрирането на национала на България. Мартин Петков шутира от сериозно разстояние в 20-ата минута, но младият нападател на столичани отпрати топката в Сектор "Г" на "Герена".

Четири по-късно Илия Юруков получи пас вдясно от Драган Михайлович, а младокът на Левски видя вляво Мартин Петков. Той овладя, но бе затворен и шутира, ала веднага бе затворен от бранител на Берое. В 26-ата минута Стив Фуртадо изпревари Файсел Рерас, а крайният бранител на Левски препъна играча на тима от Стара Загора и реферът Тодоров посочи бялата точка. Мартин Камбуров отправи топовен удар в горния десен ъгъл на Микулич, и макар стражът да позна посоката на удара, то тя влетя неспасяемо - 1:0 за Берое.

В 29-ата минута Мартин Райнов влезе в единоборство край тъча в половината на Берое с Крум Стоянов, а капитанът на Левски удари в лицето бранителя на старозагорци, но гостите не получиха фаул. Миг по-късно Микулич направи спасяване след удар с глава на Мартин Камбуров и не допусна втори гол във вратата си. В 38-ата минута Левски изравни резултата. Макута фаулира Робърта пред дъгата на наказателното поле, а нидерландецът изпълни превъзходен свободен удар и направи безпомощен Ганев - 1:1.

Три преди края Алин Фал беше много близо да накаже нова грешак от отбраната на Левски, но Сулака в последния момент изби пред крака на Фал, макар да го изпусна първоначално след пас отдясно и прати топката в ъглов удар.

Очевидно на почивката Славиша Стоянович бе предупредил своите футболисти да се подредят по-добре в защита и Берое привидно взе инициативата през първите минути. Първият шут през втората част обаче бе на сметката за Левски, след като Мартин Петков обстрелва вратата на украинския страж на Берое, който изби встрани.

"Сините" направиха страхотна атака в 57-ата минута. Найджел Робърта видя Ивайло Найденов с пас, който го изведе в наказателното поле на гостите и Найденов се озова "очи в очи" с Генадий Ганев. Халфът на "сините" шутира силно с десния крак, но Ганев с тяло парира топката и не допусна втори гол в собствената си врата.

Минута по-късно Сулака даде много спорен пас в опасна зона до наказателното поле на Левски към Робърта. Нападателят изчисти, но Макута овладя и комбинира с Фал, но стрелецът на Берое не успя да отправи изстрел към вратата на Микулич и отбраната на Левски със сериозни усилия се справи. След час игра Александър Цветков пробва удар от воле, но Фейсал Рерас с тяло блокира топката.

В 61-ата минута халфът на гостите Карлос Охене остави своите съотборници, след като първо фаулира Мартин Петков, след което настъпи младия футболист на Левски и реферът Станислав Тодоров нямаше какво да направи, освен да изгони ганаеца от терена.

Това даде резултат, и то мигновен и в 64-ата минута Левски получи дузпа, след като халфът Александър Цветков фаулира Илия Юруков в наказателното поле на Берое и реферът Тодоров посочи бялата точка. Зад топката застана Робърта, който с безкомпромисен изстрел вкара втори гол за Левски - 2:1.

В 67-ата минута след центриране от корнер голмайсторът за Левски Робърта атакува безумно вратаря на Берое Генадий Ганев, но в крайна сметка съдията Станислав Тодоров показа жълт картон за нидерландеца. В последвалата атака Макута проби отляво и комбинира с Георги Ангелов, чийто шут премина над вратата на Микулич, а Фал бе в далеч по-изгодна позиция.

Капитанът на Левски в този мач Мартин Райнов можеше да вкара трети гол във вратата на бившия си отбор в 77-ата минута, но ударът на полузащитника бе блокиран от Георги Ангелов. Секунди по-късно крайният бранител Драган Михайлович шутира остро по диагонала, но над напречната греда на Ганев.

Седем минути преди края старозагорци имаха страхотен шанс да изравнят резултата. Иван Минчев пласира чудесно центриране от свободен удар, а Алиун Фал остана под топката и не успя да я закачи на няколко метра пред вратата на Микулич, след като отбраната в синьо се провали при тази ситуация. В 85-ата минута Илия Юруков от Левски накара Генадий Ганев да прави поредно спасяване в мача и този път вратарят на Берое се справи добре.

Берое бе тръгнал да вкарва втори гол в мача в самия му край, но това доведе до трети гол за Левски, и трети на Робърта. Нидерландецът бе изведен зад отбраната на Берое и остана "очи в очи" срещу Генадий Ганев и с прецизен удар с десния крак направи реузлтата 3:1.


FT / ЛЕВСКИ 3:1 БЕРОЕ

0:1 Мартин Камбуров (27-дузпа)

1:1 Найджъл Робърта (38)

2:1 Найджъл Робърта (65-дузпа)

3:1 Найджъл Робърта (90+2)

Рефер: Станислав Тодоров (Шумен)

Стадион: „VIVACOM Арена Георги Аспарухов” (София)

Стартови състави:

Левски (4-4-2): Звонимир Микулич – Драган Михайлович, Ребин Сулака, Начо Монсалве, Фейсал Рерас - Ивайло Найденов, Мартин Райнов /к/ 🟨, Тома Даске 🟨, Илия Юруков, Мартин Петков 🟨, Найджъл Робърта 🟨

Треньор: Славиша Стоянович

Берое (3-4-1-2): Генадий Ганев – Илиас Хасани 🟨, Теди Мезаг 🟨, Георги Ангелов – Крум Стоянов, Александър Цветов, Карлос Охене 🟥, Стив Фуртадо – Гаюс Макута 🟨– Мартин Камбуров /к/, Алин Фал

Треньор: Димитър Димитров