Берое се изправя срещу Лудогорец в осминафиналите за Купата на България. Тези два мача, които предстоят на беройци, срещу актуалния шампион и носител на Купата, са в много подходящ момент, за да се види какво е реалното ниво на отбора преди подновяването на втория дял от първенството. Със сигурност мачовете срещу Лудогорец ще дадат истинска представа за това какъв потенциал има Берое, дали ще запази мястото си в първата шестица и дали ще има сили да се бори за по-челно класиране. Познатото клише, че „отборът няма какво да губи и може само да спечели“ важи в пълна степен за Берое в предстоящите му два сблъсъка срещу Лудогорец.

Историята между двата отбора за Купата, колкото и да е кратка сочи, че Берое и Лудогорец са се срещали два пъти в турнира. И два пъти са били на осминафинална фаза, а Лудогорец успява да отстрани Берое и в двата случая. Сега пред отборите предстои нов епизод от тяхното съперничество на футболния терен и колкото и странно да е, те отново се изправят един срещу друг на осминафиналите за Купата на България.

През зимната подготовка Берое се раздели с Венцислав Христов, а в същото време привлече Илко Пиргов, Антон Огнянов, Валдемар Боровски и си върна Георги Андонов. Последният няма да бъде на разположение на старши треньора Петър Хубчев през следващия месец, но по-важното е да бъде във форма за финалния етап от сезона, когато Берое ще се нуждае много от неговия опит. Андонов е доказан боец и може да помогне много на отбора. Боровски бе избран сред сериозна селекция за така невралгичния пост на десен бек за Берое през последната година и половина. Треньорският щаб на Берое пробва няколко варианта за десен бек преди да се спре окончателно на Боровски. Литовецът показа добри игри в контролите, но първите мачове срещу Лудогорец са истинското предизвикателство за него. Илко Пиргов и Антон Огнянов трябва да допринесат за по-силното представяне на отбора през втория дял от шампионата. Пиргов със сигурност ще засили конкуренцията на вратарския пост с Благой Макенджиев. Това, че Макенджиев получи повиквателна за националния отбор от Ивайло Петев трябва да го мотивира още повече. Антон Огнянов със сигурност няма да запомни с нищо хубаво престоя си в Левски. В началото получи тежка контузия, която го извади от игра за дълъг период от време, а след това имаше само спорадични изяви с фланелката на „сините“. Юношата на Берое получава нов шанс под Аязмото и не трябва да го изпуска. Той има потенциал да бъде основен реализатор в А група и това бе демонстрирано от него с екипа на Любимец.

В контролите Берое показа силна игра в нападение и не толкова стабилна в защита. Във всяка една от последните четири проверки старозагорци допуснаха поне по едно попадение, което няма как да не обезпокоява. В атака след напускането на Венцислав Христов Берое ще разчита основно на Жуниор Мапуку. Конгоанецът трябва много да се доказва и да бъде постоянен в изявите си. Салим Керкар продължава да се представя на познатото високо ниво. Той се очертава да бъде основен футболист в състава на Берое и през втория дял от шампионата. Бившият играч на Рейнджърс ще има и по-различна роля, което може да допринесе за още повече ефективност от негова страна.

Берое привлече играчи на позициите, на които Петър Хубчев и неговият щаб имаха нужда от засилване на конкуренцията. Сега остава да разберем дали са и точните футболисти, които ще им свършат работа.

Берое може да спечели само от мачовете срещу Лудогорец. Разградчани имат силен състав и в това няма и грам съмнение, но беройци показаха в двата мача между отборите през миналата година, че имат сили да им се противопоставят. Берое дори изпусна Лудогорец в Разград, въпреки всички условности около тази среща. Берое освен това продължава да е единственият български отбор, който е успял да спечели трофей в директен сблъсък срещу Лудогорец. Момчетата на Петър Хубчев трябва да са разкрепостени и да играят с голямо самочувствие срещу своя съперник в предстоящите два мача, ако искат да стигнат до успеха.

Берое със сигурност ще се нуждае от всички свои оръжия в пълна мощност, за да успее да се противопостави в максимална степен на Лудогорец. Едно от оръжията на Берое е вярната публика на отбора. Пълен стадион ще създаде нужната атмосфера за подобен мач и ще надъха допълнително футболистите. Старозагорци нямат оправдание да не са на стадиона.

Такива битки са от полза за развитието на Берое. Те могат само да калят отбора и да го направят по-силен. Отпадането със сигурност няма да се приеме тежко, а успехът ще запази мечтите на Берое за нов финал за Купата на България, за нов триумф.

Берое няма какво да губи срещу Лудогорец, може само да спечели.