Шампионът Балкан продължава защитата на титлата си в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) след домакински успех над ЦСКА с 94:74 (31:4, 19:24, 22:21, 22:25) в Ботевград. Балкан надделя в четвъртфиналната серия между двата отбора с 2-1 победи и намери място на полуфиналите, където ще се изправи срещу лидера в редовния сезон Черноморец в повторение на миналогодишния финал в първенството.

Двата отбора ще започнат полуфиналната серия помежду си на 8 май в Бургас. Вторият двубой също ще бъде в Бургас на 10 май заради домакинското предимство на Черноморец. Третата и евентуално четвъртата среща ще бъдат на 13 и 15 май в „Арена Ботевград“, а петият мач, ако се стигне до равенство 2-2 победи, ще се играе в Бургас на 18 май.

Страхотно начало за ботевградчани даде тон на целия сблъсък. Баскетболистите на Балкан отбелязаха 31 срещу само 4 точки за „червените“ в първите 10 минути и домакините не изпуснаха водачеството до края на двубоя. Гостите намалиха малко пасива си до почивката, когато изоставаха с 28:50.

След паузата двата състава изиграха сравнително равностойна трета четвърт, в която Балкан запази преднината си и за кратко вдигна разликата до 31 точки, преди ЦСКА отново да съкрати малко пасива си и да се доближи на 23 точки преди последния период – 49:72. Заключителните 10 минути бяха много интересни, „червените“ се хвърлиха в търсене на обрат и свалиха разликата до 11 точки при 67:78 след тройка на Венцислав Петков в средата на частта. Домакините обаче излязоха от кризисния момент с две поредни тройки на Майки Диксън и стигнаха до победата, слагайки край на сезона за ЦСКА. Ботевградчани бяха по-ефективни при стрелбата в срещата и спечелиха борбата под коша.

Най-резултатен за Балкан бе Майки Диксън с 19 точки, 3 борби и 3 асистенции. Сюприйм Ханна вкара 17 точки, а по 13 отбелязаха Йордан Минчев и Николай Грозев. Минчев добави 6 борби и 5 асистенции, а Грозев - 10 борби и 3 асистенции.

За ЦСКА Венцислав Петков завърши с 21 точки и 6 асистенции, Камерън Грегъри се отчете с 16 точки и 7 борби, а Александър Радукич - с 15 точки и 10 борби. Срещата пропусна контузеният Георги Боянов.