Евертън почти изтръгна всички амбиции на Ливърпул за титла в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0 голямото градско дерби на северозападна Англия в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита на Премиър лийг, докато „червените“ също със същата стойност биха могли да се простят с желанията си за спечелване на титлата в Премиър лийг.

Големите герой за Евертън в срещата бяха Джарад Брантуайт и Доминик Калвърт-Люин, който с двата си гола спомогнаха на домакините да стигнат до впечатляващия успех. Ливърпул, от своя страна, показа за сетен път в последните седмици доста колебливи действия при всички фази на играта и въпреки че имаше изгодни шансове за гол, то успехът за Евертън се вижда напълно заслужен. Последният път, когато Ливърпул загуби като гост на Евертън беше през сезон 2009/2010, а при мърсисайдци преобладаваха имена като Пол Кончески, Сотирис Кириакос и Джо Коул.

С този успех Евертън генерира 33 точки в актива му и с осем пред 18-ия Лутън Таун. Ливърпул остава втори със 74 точки, на една пред Манчестър Сити, но актуалният шампион на Англия е с два мача пасив. Арсенал е лидер със 77, но „артилеристите“ също са с два мача повече от „гражданите“.


Евертън vs Ливърпул

източник: sofascore.com

Освен че е голямото градско дерби на град Ливърпул, срещата също така е изключително важна и за двата отбора. Евертън заема 16-ото място 30 точки и се бори всеячески да не изпадне в по-ниското ниво на английски футбол. Ливърпул пък е втори със 74 точки и е в яростна битка с Арсенал и Манчестър Сити за титлата на Англия.

Guilliver/GettyImages
46 снимки

Срещата край река Мърси стартира във вихрено темпо от двата отбора. Първо Абдулай Дукуре имаше фантастична ситуация за гол, но прати топката аут. Последва остър пас от Луис Диас към Дарвин Нунес, но ударът на уругваеца не беше добър. В шестата минута "карамелите" получиха дузпа, след като Дуайт МакНийл даде извеждащ пас към Калвърт-Люин и Дукуре. Първият овладя и елиминира Алисон, след което беше повален и реферът отсъди наказателен удар. След преразглеждането на ситуацията обаче се установи, че има засада на нападателя.

В десетата минута Александър-Арнолд разпределели към Салах, който опита да даде успореден пас за Дарвин Нунес, но Бен Годфрий направи чудесен шпагат и предотврати гол за "червените". Генерално, домакините в тази среща започнаха много по-дейно, а в 17-ата минута Евертън имаше отлична възможност да открие резултата. От фал топката беше пратена в наказателното на гостите и накрая се озова към Калвърт-Люин, който стреля с глава, но Алисон Бекер с две ръце блокира.

Добрата игра на "карамелите" бе ознаменувана с гол в 27-ата минута. Ливърпул действа доста колебливо при статично положение и след тежка поредица от рикошети топката беше стреляна от Джарад Брантуайт. Алисон отрази, но топката мина под плонжа му и топката се претърклу във вратата, която беше все пак довкарана от Калвърт-Люин - 1:0 за Евертън.

Десет преди изтичането на първото полувреме Ливърпул стигна до чисто положение за гол след прекрасен извеждащ пас от Мо Салах към Дарвин Нунес. Уругвайският нападател шутира много силно, ала право в тялото на Пикфорд, който спаси. 

Минута преди края "червените" направиха страхотна комбинация чрез тримата си офанзивни футболисти напред. Нунес свали с глава перфектно за Луис Диас, който отправи удар от трудна позиция, но Пикфорд спаси. Пропуските за гостите продължиха с пълна сила, а в 45-ата минута Салах на два пъти атакува вратата на "карамелите", след като Нунес му върна назад, но вторият опит на египтянина отлетя високо над вратата на "карамелите".

Веднага след подновяването Върджил ван Дайк обстрелва съперниковата врата с глава след ъглов удар, но Пикфорд показа уверени ръце и улови. "Червените" наложиха масиран териториален натиск спрямо своя опонент, който предпочете да приеме играта дълбоко в своята половина.

В 55-ата Идриса Гана Гей отправи точен удар към вратата на Ливърпул, ала Алисон спаси. Последва бърза контраакция на "червените", след като Диас комбинира със Салах, но ударът на №11 с десния крак не представляваше проблем за Джордан Пикфорд. Малко след това Дуайт МакНийл стреля изключително силно от дистанция към вратата на Ливърпул, но бразилският страж на Ливърпул изби в ъглов удар.

Домакините стигнаха до ъглов удар в 58-ата минута, който им донесе гол. Трент Александър-Арнолд действа изключително лошо при подреждането си, което позволи на Калвърт-Люин да се извиси. Кандидат-нападателят в листата на Англия за UEFA EURO 2024 се извиси и с глава прати топката за втори път в гостуващата врата.

В 64-ата минута Калвърт-Люин се пребори за високата топка, а резервата Уатаро Ендо също действа колебливо. Дуайт МакНийл се възползва и отне, след което шутира, ала Андрю Робъртсън с тяло блокира. Пет след това Диас надигра вляво Годфри и стреля силно по диагонала, ала ударът му срещна левия страничен стълб на евертънската врата.

Последва успокоение в играта от двата отбора, а в добавеното време се видя красиво спасяване на Пикфорд след хубав удар на Харви Елиът. Малко след това английският национален вратар направи поредното спасяване в срещата срещу Мохамед Салах, като това беше и последният любопитен шрих в срещата между двата тима.

FT / ЕВЕРТЪН - ЛИВЪРПУЛ 2:0

1:0 Брантуайт 27', 2:0 Калвърт-Люин 68'

Рефер: Анди Мадли

Стадион: "Гуудисън Парк" (Ливърпул, Англия)

Евертън:  Пикфорд, Годфри, Тарковски, Брантуайт, Миколенко, Гана, Гарнър, Дукуре, Харисън, МакНийл, Калвърт-Люин

Мениджър: Шон Дайш

Ливърпул: Алисон – Робъртсън, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Конате, Собослай, Джоунс, Мак Алистър, Диас, Нунес, Салах

Мениджър: Юрген Клоп