Kипърската компания "Андроспортс" е обвинена за организиране на схема за манипулиране на контролни футболни срещи в страната в три поредни зими от януари 2016 година, съобщава румънското издание "Газета Спортурилор", цитирайки разследване на Football Leaks.

Компанията е предлагала помощ на клубовете, които се готвят на Острова на Афродита, да си уредят спаринги, но е ангажирала определени съдии, чрез които е оказвала влияние върху изхода на срещите.

За трите зими в периода 2016-2018 под подозрение за попаднали 32 контроли, в които са участвали по три клуба от Полша и Кипър, по два от Сърбия и Чехия и по един от Украйна, Швейцария, Беларус, Словакия, Молдова, Румъния, България, Латвия и Унгария, както и 15 отбора от Русия.

Мачът с българско участие е на 27 януари 2017 година между Берое и полския Висла Плоцк, завършил 1:0 за старозагорци.

Осем рефери от Румъния, Португалия и Латвия са ръководили срещите, организирани от "Андроспортс", като петима от тях въобще не са били професионални съдии - четирима са били действащи футболисти, а още един е бил бивш играч.

Кипърската компания е разследвана за връзки със скандалния агент на ФИФА и китайски бизнесмен Ерик Мао. Повечето от ангажираните арбитри, които са участвали в схемата за манипулиране на мачове, са играли с клубове, свързани с 36-годишния Мао. Китаецът е разследван за уреждане на мачове в Ирландия, Латвия, Чехия, Румъния и Сингапур.

За схемата разказва румънският защитник Алин Стойка, който през зимата на 2016 година е без отбор и получил обаждане от гръцкия си агент Гавраил Папанастатос, който му предложил да се срещне и да разговаря с "интересни хора".

Стойка пристигнал в Кипър, където се видял с 24-годишния латвийски защитник Кирил Григоров, който първоначално му предложил 500 евро за помощник-съдия и 1000 евро за главен арбитър на определени контроли.

Румънецът се съгласил, но в последствие Григоров започнал да му дава указания, че в някои мачове ще трябва да си затваря очите в ситуации за засади или пък да вдига флага, дори при правилна позиция на атакуващия играч.

Стойка участвал в 15 мача, в 7 от които бил главен съдия, като във всяка една от срещите имало спорни решения - съмнителни дузпи, отмяна на чисти голове, или зачитане на попадения от засади.

"Преди мачовете получавахме инструкции от Кирил и от един кипърец. Те ни казваха дали по-често да вдигаме флага, или да го държим долу. Разбрах, че в мачовете трябва да има голове. В много от срещите имах чувството, че и отборите са наясно със схемата и затова не се налагаше да правим кой знае какви нередности. Защитниците лесно позволяваха на нападателите да ги преминават или извършваха очевидни нарушения. Аз съм футболист и мога да разбера кога има нещо подозрително. Може и с клубовете да е имало някакви отделни договорки. Ние съдиите бяхме ангажирани за всеки случай, ако нещата на терена излязат извън контрол", заявява Стойка.

Румънецът признава, че е приел да участва в схемата, защото са му били нужни спешно 40 хиляди евро за лечението на баща му от рак.

"В тези мачове получавах по 5 хиляди евро и веднага пращах парите на родителите ми", казва още той.

"Срамувам се, но бих го направил отново. Тези пари дадоха шанс на баща ми, който още е жив", допълва румънецът./БТА