Наставникът на Берое Александър Томаш разкри, че иска тимът му да се развива по модела на Тотнъм. Според него, точно това са амбициите и на клубното ръководство и направи уточнението, че трябва да се вземе предвид и манталитетът. 

"Даже да не бяхме победили Левски, за мен това, което футболистите правят на тренировка, съм убеден, че рано или късно ще им се получат нещата и в официален мач. Тогава нещата ще са много по-добри. Победата на всяка цена е много лошо нещо", заяви Томаш в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT и продължи. 

"В България всеки иска резултата веднага, на момента, сега. Има много примери, когато изградиш нещо бързо, как почти веднага се разрушава. Собствениците иоскат точно така да се работи - бавно, да се изгради постепенно цялата къща. И така Берое ще стане отбор, който заслужава. И тогава всеки съперник, като влезе в Стара Загора, да си каже: "Опа, пероблем."

"Така е Тотнъм, така се гради и при тях, тези процеси се случват и при нас. При англичаните има само един проблем и той е стадионът им. В България трябва да се съобразяваме с манталитета. Но аз се запознах с амбициите на хората, изненадахе ме приятно и запретнахме ръкави да работим." 

"Винаги може повече човек трябва да се цели високо. Когато искаш нещо, трябва дори с милиметър да сложиш повече. Когато всеки ден го правиш това, независимо дали на терена или в живота си, започваш да убеждаваш всеки, че си наистина стойностен и правиш продукт, който в мачовете или се харесва, или не на хората." 

"Няма футболист, който не обича да играе с топката. Ако заложим резултата пред това да играем футбол, сигурно ще блзним някой футболист за играч, за резултат. Но това много бързо ше се разруши в следващите мачове, защото не можеш да играеш само по един начни - само да се браниш или само да атакуваш. Аз и екипът ми пропоявдваме философия да сме водещи на терена, а това е дълъг процес на изграждане в тренировките", сподели наставникът и направи генералната си равносметка за треньорската професия. 

"При треньорите работата е доста стресираща, но сега гледам да обърна повече внимание на семейството. Не се оплаквам, вярвам, че всичко ще е както трябва. Равносметката ми е, че можем повече, но през тази година държахме една линия, в която нямаме големи лъкатушения, освен един-два мача. Като цяло съм доволен, защото играчите трупат увереност и нещата, които тренираме на тренировка, се получават и в мачовете." 

"Не мога да кажа, че нещо ме е изненадало в българския футбол. Искам да съм позитивен. Виждам положителна неща в отношенията между колегите. Това го видях още във Верея, нямаше стадион на който да не сме разменили по една дума с колегите." 

"Треньорите трябва да са на по-голям пиедестал в тази страна. Но всички сме виновни, защото прекалено лесно се игъваме, резултатът е на първо място и понякога си потискаме ценностната система, само за да чуе човекът срещу нас, каквото иска." 

"Един от най-големите треньори в България ми каза, че направиш ли един път компромис със себе си, пътят към провала е бърз. Имаме много добри треньори у нас и затова не искам да кажа името му." 

"Няма мач, който да не гледам като треньор, не само от българското първенство. Може би е вече професионално изкривяване, интересуват ме много детайли, кой как застава на терена, как играе без топка, а и гледам доста мачове. Общо взето, само това правя по цял ден." 

"Моята теория е всеки божи ден е да им покажеш съзнание, кога трябва да си им приятел, кога трябва да си им треньор, кога виждаш нещо и се правиш, че не го виждаш. Трябва да си честен с тях. Трябва да промениш себе си, за да ги накараш да мислят като теб и да правят, което искаш." 

"Ако в нашата съблекалня или където и да е, да влезье световно име като треньор и да им каже нещо, което не го вярва, ще реагират веднага. Тънка е там границата, постоянно говоря. Трябва да се научим да виждаме от различни ъгли всяка ситуация, за да можем да сме компетентни." 

"Ако си убеден, че човекът срещу теб е осъзнат, можеш да направиш компромис. Тогава си убеден, защото този човек ти пази авторитета. Ако пред теб е неосъзнат играч след два добри мача и лети в облаците, трябва да внимаваш. Защото лесно се цупим. Тогава не помагаш нито на себе си, нито на треньора." 

"Искам да видя български треньор на голям отбор в Западна Европа. Нещо ни липсва - самочувствие, самоконтрол, самоирония, много е трудно. Мисля, че Илия Груев е на високо ниво, във Втора Бундеслига на Германия. Георги Василев стигна финал за Купата на Германия. Имахме треньори по Гърция, но в западна страна не сме имали." 

"Дори не мога да коментирам Любо Пенев и Христо Стоичков, говоря за треньори, които са тръгнали от България. Подкрепата един към друг, да си помагаме, ако трябва някъде да кажеш по-хубава дума за твой сънародник, дори да не си приятел с него, за да пробием. И медиите трябва да помогнете." 

"Убеден съм, че треньорите имаме подготовка, особено последните 4-5 години. Благодарение на Бербатов съм имал страшно много досег до топнивото и продължавам да го имам. Разликата не е огромна. Да, имаме някакви проблеми, но треньорската школа работи по начин, по който работят топшколите в Европа." 

"Въпросът е дали самият човек може да отсява, защото информацията е огромна. Трябва да намериш и точните думи да го предадеш, дори и да имаш знанията." 

"Затова всички треньори в България трябва да се обединим, да се обадим на Мъри и всеки месец да имаме дискусия с него. Когато колегата ти каже какво мисли, може да има размяна на мнения. Искам всеки месец да говорим с него, за да можем самите ние да стигнем до нещо, в което вярваме на 100%." 

"Трябва да имаме голямо уважение помежду си. Трябва да си кажеш: "Защо да не науча нещо от Мъри?". Всеки сам избира", заяви Томаш.