Берое изпрати доста странен сезон 2017/2018 в Първа лига. Командата на Александър Томаш изигра доста силни мачове, но ги имаше и разгромните загуби от Лудогорец (0:7), ЦСКА (0:6) и Левски (0:4). Именно те оставиха горчив вкус в четвъртото място на старозагорци в крайното класиране и пропуснатият шанс за атака на евротурнирите.

Логично ръководните фактори в клуба демонстрираха активност на трансферния пазар. Така пристигнаха цели 8 нови футболисти. В почти изцяло преструктурирания тим на заралии днес личат имената на Иван Минчев (Славия), Александър Цветков (Черно море), Георги Ангелов (Левски) и Александър Василев (Лудогорец). Другите нови са изцяло чужденци.

„Доволни сме”, заяви Томаш по повод извършената селекция. „Има един период на адаптация за новите. Надявам се да го скъсим колкото се може повече.”

„Ясно е, че всеки един треньор иска още, още, още и да е по-добре. В крайна сметка не трябва да се оплакваме.”

Огромна дупка в титулярния състав ще остави раздялата с водещия голмайстор за миналата кампания Педро Еуженио. От клуба си тръгна и най-постоянният халф – Карлос Охене. „Всички напуснали ще ми липсват. По една или друга причина защо се разделихме, вината е и в тях, и в нас. Всеки един, който е бил тук в Берое, е опитвал да дава максимума от себе си. На някои се получи, на други – не. Фактът, че имаме изходящи трансфери, показва, че Берое е трамплин и се опитва да достигне нивото, което ще го превърне в гранд.”

„В треньорския щаб сме здраво стъпили на земята, знаем, че тези предсезонни контроли (в които Берое не допусна нито една загуба – б.р.) ни дават само облик, в който няма огромно напрежение. Добрият футболист успява да носи напрежението в себе си, да се пребори с него и да не го показва. Това е тънкият миг. Надявам се да отърсим футболистите от това нещо.”

Берое стартира новия сезон с двубой срещу Славия, който вече натрупа три официални мача – загубата от Лудогорец (0:1) за Суперкупата и двете победи над Илвес (1:0 навън и 2:1 у дома) в Лига Европа.

„Естествено, че това е плюс за тях. Игровата им форма е по-добра от нашата. Щом излизаме в първия и втория кръг срещу тимове, които са евроучастници, значи това са сериозни противници. Към всеки един ще подходим с огромно уважение. Специално Славия ги гледах срещу Лудогорец, където доста добре бяха дисциплинирани. Успяваха да излязат на бързи контраатаки, да се противопоставят. Смятам, че те са надградили през този сезон.”

„Целта е да напълним нашия стадион, целта е хората от Стара Загора да се радват на отбора си, целта е във всеки един мач да гоним победа. Публиката в Стара Загора заслужават отбор, който да ги радва. С моя екип работим неуморно върху това. Ако успеем, значи сме постигнали целите си”, заключи Томаш.