На 38 години Мартин Камбуров е сред най-добрите нападатели в българския футбол. Какво го прави такъв и каква е тайната му, разкри наставникът му в Берое Александър Томаш в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. 

"Камбуров прави инстинктивно това нещо, него го храни идеята, че е на терена. Той е осъзнат, вижда, че се приближава нещо, което не го иска. В момента футболистът и човекът Мартин Камбуров е пълен професионалист. Това е най-хубавото. Той знае какво иска тялото му и го прави." 

"Доста късно го научават българските футболисти това, включително и аз. Още на 20 години бях национал, играех в Европа, но много е тънък бръсначът. Главозамайването е много голямо. Но винаги съм казвал, че е хубаво да се осъзнаеш по-добре късно, отколкото никога." 

"Не мога да кажа, че съм давал съвети, такива дават хора, които са постигнали много. Имам реална представа за себе си, защото искам много, но не съм постигнал. Винаги се аргументирам, имам самочувствието, че зная. Знам днес, но трябва да имам самочувствието да знам и утре и затова трябва да уча." 

"Не искам да кажа, че Мартин Камбуров е изчезващ вид, защото има много млади и талантливи футболисти. Има доста добри нападатели, които играят с гръб, той има уникална футболна интелигентност. Най-големият му плюс е вътре в главата."

"Виждам, когато направи грешка, как го оценява. В някоя ситуация може да не е реален заради голямото си его, но в следващата ситуация я е оправил тази грешка. Един нападател трябва да има его, но егото трябва да е покрито. Ако имаш его и не е покрито, бързо те разкриват. Разкриват те още в съблекалнята ти. Още на 3-та минута те преценяват твоите футболисти, всеки Божи ден те те изпитват", заяви Томаш.