В мач, който спокойно може да се ползва за реклама на Първа лига, Берое подчини Славия с 2:0 в последна среща от 14-ия кръг на родния шампионат. Вандерсон Виана бе над всички на терена в Стара Загора, след като бе точен на два пъти (14’ и 74’). Така „зелените” вече имат аванс от четири точки пред петия Ботев Пловдив, докато Славия остава девети с 16 пункта. Двата тима трябва да бъдат похвалени за превъзходната игра, която показаха на зрителите, като домакините бяха категорично по-добрият отбор. Въпреки това гостите от София също стояха повече от добре на стадион "Берое", като само късметът им попречи да излезнат на няколко пъти напред в резултата. 

Срещата стартира в 17,30 часа и можехте да я гледате по DIEMA SPORT, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Тук следихме мача на живо за вас


БЕРОЕ - СЛАВИЯ 2:0

1:0 Вандерсон Виана (14')

2:0 Вандерсон Виана (74')


Генерално първото полувреме бе повече от вълнуващо, а първият шанс за един от двата отбора дойде броени секунди след първия съдийски сигнал. То бе на сметката на Славия. Галин Иванов проби добре отляво и елиминира опеката на Георги Ангелов. Халфът на Славия пробва удар от малък ъгъл, а Душан Перниш изчисти с крак към дъгата. Там бе Милен Гамаков, който не се поколеба да шутира. Топката се отклони в гърба на Камен Хаджиев и за късмет на всички от Берое спря в напречната греда на домакините.

Берое стигна до първата си опасност в петата минута, когато Бандаловски бе видян от Цонев след ъглов удар, но опитът на бранителят прелетя край десния страничен стълб на Георги Петков.

В 14-ата минута Берое поведе в резултата. „Заралии” създадоха превъзходно нападение отляво, а Матеус Леони изведе Меска. Той от своя страна веднага видя Вандерсон на далечната греда и той с чудесен завършващ удар вкара дебютния си гол за Берое в Първа лига.

Шест по-късно Славия отново можеше да отбележи. Галин Иванов бе видян вляво от Шоколаров и пусна прострелно центриране към Мицански. Пасът обаче бе спрян от капитана Мартин Райнов и кълбото бе изчистено далеч напред.

Секунди след този пропуск Берое трябваше да поведе с 2:0, ала прекрасни изяви на Георги Петков осуетиха двойния аванс на домакините. Вандерсон показа чудесна техника на границата на наказателното поле и премина през двама противникови футболисти. Той опита да завърши сам, но се подхлъзна, а от удара му по топката се получи чудесно подаване за Цонев. Халфът на Славия бе фронтално срещу вратата, но отигра топката с коляно, а Георги Петков направи впечатляващо спасяване. Топката бе изчистена наляво, където бе Меска, който стреля въртеливо, но втора намеса на Петков спря нападението на Берое.

Минута по-късно Бандаловски центрира за Камбуров, който нанесе удар, който спря в десния страничен стълб на вратата на Славия, а страничният съдия маркира засада, която остана дискусионна.

В 29-ата столичани отново можеше да отбележи гол на стадион „Берое”, ала ударът на Иванов премина край десния страничен стълб на Перниш. В наказателното поле Мицански и Йомов очакваха подавания, но опитният халф на Славия предпочете да играе сам.

Шест по-късно Меска се откъсна отляво зад отбраната на Славия и стреля от малък ъгъл. Георги Петков притича да скъси, а това му спомогна да направи поредно добро спасяване.

Втората част продължи, както завърши първата - под диктовката на Берое, докато Славия се опита да пречупи опонента на контраатаки. Неприятната вест за "белите" бе, че защитникът Андреа Христов бе заменен от Неманя Иванов, тъй като получи травма, след единоборство в края на първата част.

В 55-ата минута Берое бе изключително близо до вкарването на втори гол, но Мартин Камбуров направи невероятен пропуск. Меска проби отляво и пусна по земя, а топката не бе изчистена от централната двойка защитници на Славия. Тя стигна до Камбуров, който от броени метра, като по чудо не уцели вратата на Славия и прати топката над напречната греда на Петков. Минута по-късно Галин Иванов центрира от свободен удар към Илиан Мицански, който стреля от трудна позиция, а Перниш улови.

В 64-ата минута пък резервата Милчо Ангелов стреля от далечна дистанция с десния крак, но за негово съжаление ударът му прелетя край десния страничен стълб на Петков. Четири по-късно Алфредо Мартинс замени Мартин Камбуров и можеше да вкара секунди след влизането му на терена, но опитът му не бе точен.

В 74-ата минута обаче Вандерсон сложи точка на спора с втори гол за Берое. Мартин Райнов пусна чудесен пас за Вандерсон отдясно, а той задмина Станисавлевич, отваряйки си позиция за стрелба. Последва силен диагонален удар, който направи безпомощен Петков – 2:0.

До края на мача Георги Йомов можеше да намали актива на Берое, след като нацели напречната греда от далечна дистанция. Това бе и последният епизод от невероятния мач в Стара Загора.

В идния кръг Берое гостува на Лудогорец, а Славия приема Локомотив (Пловдив).

Берое (4-2-3-1): Душан Перниш – Иван Бандаловски, Георги Ангелов, Камен Хаджиев, Матеус Леони– Александър Цветков, Мартин Райнов /к/ – Меска, Борислав Цонев, Вандерсон Коста,– Мартин Камбуров

Треньор: Александър Томаш

Славия (4-2-3-1): Георги Петков /к/ - Тейнур Марем, Александър Станисавлевич, Андреа Христов, Славчо Шоколаров - Милен Гамаков, Янис Карабельов - Георги Йомов, Галин Иванов, Цветелин Чунчуков - Илиан Мицански

Треньор: Златомир Загорчич

Стадион: "Берое", (Стара Загора)

Съдия: Драгомир Драганов (Варна)