Досегашният ляв бранител на Берое Матеус Леони разказа пред esportes.yahoo.com, че е много доволен от престоя си в българското първенство, но двамата със съпругата му очакват раждането на дъщеря и това е наложило той да се върне в страната.

"Договорът ми вече свърши с Берое и и аз отказах да продължа. Това щеше да бъде подновяване за още една година. Но аз избрах да напусна, защото мисля да си остана повече в Бразилия, с дъщеря ми, която ще се роди в края на юли или началото на август. Но още нямам нищо тук, не съм говорил с нито един клуб. Оставих го в ръцете на собствениците на фирмата, която ме представлява и те ще трябва да го решават. Но ще играя в бразилски клуб", разказва бранителят, който е вече на 27 години.

Но Леони е имал вариант и между двете години в Берое да се прибере в Бразилия, когато е имал реално предложение. Оказва се, че Матеус не е последвал преговорите, защото е ставало дума за краткосрочен договор. Мисълта за финансовата сигурност на семейството го е накарала за остане в Европа. Но ситуацията се променя сега, когато дъщеря му е на път.

"Много е добре в България. Лично за мене е по-добре от Швейцария. Не знам дали е била специална ситуацията, когато дойдох. Но се бях подготвил с информация какво ще бъде, за да съм наясно с тяхната култура. Много по-бързо се адаптирах. Треньорът също ми даде много доверие. За мен беше много по-добре, отколкото престоят ми в Ксамакс (Нюшател) в швейцарската втора лига", добави още левият бранител.

Реално трансферът му от Швейцария в България стана през сезон 2017/2018, тъй като в швейцарското първенство по онова време е получавал доста малко игрови минути. За престоя си в швейцарския клуб бранителят разказва : "Беше трудно в началото, няма да лъжа. Всичко беше съвсем различно, дори футболът, който е изпълнен с много единоборства и физическа сила. Тактически те също са много твърди. Отначало страдах, не играх много. Записах около 12 мача, ако си спомням правилно. Но това ми даде опит, а и си трябва търпение. Но следващата година беше много по-добре. Тогава се появи този шанс в България и си струваше всичките жертви, които бях прекарал в Швейцария. Обадиха ми се от Стара Загора- един отбор, който се бореше за Лига Европа", завършва изказването си бразилецът Матеус Леони.

В родината си Леони е носил екипите на Кашияш, Гуарани де Собрал, Витория де Конкиста и най-дълго на родния си клуб Салгейро, но така и не е играл в първите две дивизии на Бразилия./БТА