18-ия кръг в Първа лига противопоставя един срещу друг два отбора с обща цел - Берое и Черно море нямат право на грешка, за да продължат да следват своят график по пътя към място в топ 6.

Старозагорци определено са по-постоянно представящия се отбор от двата от началото на сезона, но в последните три кръга хората на Александър Томаш записаха 2 поражения или иначе казано повече отколкото в предходните 14 мача в първенството. В 17-ия кръг Берое загуби с 1:4 от Ботев Пловдив, а това бе и най-тежкото поражение на отбора до тук през кампанията. Четирите гола които „зелено-белите” допуснаха от канарчетата означават, че тима вече не е с втората най-силна защита в лигата, която преди това бе допуснала едва 9 гола и само отбраната на ЦСКА имаше по-добри показатели.

Съвсем логично след мача на Коматево, Александър Томаш бе разочарован и критичен.

Свикнали сме след тежък шамар Берое под ръководството на Томаш да реагира и да го прави с желание и борба. Връщаме се към миналия сезон и отговора който старозагорци даваха след негативни резултати.

На 10.12.2017 г. ЦСКА победи Берое с 6:0, а в следващия кръг който се явяваше първи пролетен армията на Томаш спечели именно срещу Черно море и то с 4:1.

Месеци след това Лудогорец разгорми Берое със 7:0, а седмица по-късно отговора отново бе на лице- Берое спъна ЦСКА 1:1. Това равенство бе последвано от загуба от Левски с 0:4, а на тази загуба Берое реагира с победа над градския съперник Верея.

Разровихме се в близката история само и единствено с цел да покажем, че момчетата на Александър Томаш имат характера да се изправят и да се учат от грешките. Друга положтелна нотка за отбора е представянето му у дома. Берое е третия най-силен домакин в първа лига отстъпвайки единствено на Лудогорец и ЦСКА, като старозагорци записаха 6 победи и 2 равенства до тук.

Що се отнася до Черно море, то със сигурност едно от нещата които Илиян Илиев би искал да промени е липсата на постоянство. За това свидетелстват и резултатите от последните седмици в първа лига. В последните си 7 мача „моряците” нямат равенство и редуват победи и загуби. В този период отбора от „Тича” записа 4 успеха и 3 зпоражения. Със сигурност обаче двете победи които Черно море регистрира над Левски в рамките само на 11 дни са най-сериозния импулс който отбора може да използва. В последния шампионатен кръг тима надигра с 1:0 Етър, благодарение на гол от Ради Василев. След мача Илиян Илиев определи успеха като изключително важен и говори по повод своето оставане в клуба което е възможно най-добрата новина за всички обичащи Черно море.

„Моряците” са в серия от 4 поредни победи във Варна, но за съжаление на наставника формата при гостувания е притеснителна. Отбора неизменно загуби последните си 5 визити в шампионата, макар и да вкара във всяка една от тези срещи. В същия този период варненската отбрана допусна 14 гола.

По-рано през сезона двата отбора не си отбелязаха гол, а каква ще бъде историята при тази среща тепърва предстои да разберем.