Радостин Александров е на 26 години, треньор от ДЮШ на „Берое“. Работил е 1 година в международна футболна академия в Англия.

Част от Юношеския национален отбор по футбол на България до 17г. като Анализатор през 2014/2015г.

По пътя си към усъвършенстване в професията минава специализации в Манчестър Сити, Нотингам Форест, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Лестър, Рединг, Уест Бромич, Бирмингам. В България е карал стажове в школите на Литекс и Славия.

Специализирал като кондиционен треньор през 2017 г., в психологическата подготовка към Футболната Асоциация в Англия, техническа подготовкана най-високо ниво с програмата на “Coerver”. Радостин е и част от камповете на Милан и Ювентус в България, а през миналата седмица пътува до Барселона за организирания от „Космо Футбол“ семинар във футболен клуб Еспаньол, но и с посещения на академията на Барса в Ла Масиа. Девет български треньори минаха обучението и гледаха мач наживо на Барса, вечеряха с Христо Стоичков и научиха доста за работата с млади футболисти.

Всъщност, колко точно, разказва самият Радостин Александров.

- Какви са впечатленията ви от седмицата в Барселона?

Останах със страхотни впечатления от изминалия семинар. Всичко бе вълнуващо – от начало до край. Организаторите се бяха погрижили да оптимизират максимално престоя ни и да получим колкото се може повече за времето, в което бяхме там. Барселона е футболен град с много традиции и смятам, че всеки човек, занимаващ се с тази игра, трябва да се докосне до атмосферата там.

- Какво ново научихте?

Научих повече, отколкото очаквах. Имахме детайлно представяне на методиката за работа на треньорите в Еспаньол не само от технико-тактическа страна, но и от кондиционна и психологическа, за което не се говори достатъчно у нас. Обърна се внимание и на платформата, която използват за работа там. Тя също бе много интересна. Възможността да ни разкрият от първо лице подробности за всички тези теми бе страхотна и изключително полезна.

Наблюденията на тренировките ни помогна да свържем теоретичната с практическата част и по този начин успяхме изцяло да разберем метода за работа в Еспаньол и да си извадим съответните бележки. Дискусиите с треньорите от академията също бяха много полезни, за да можем да получим допълнителна информация.

- Коя лекция бе най-впечатляваща?

Всяка лекция бе добре подготвена за съответната тема. Трудно е да се избере, тъй като във всички се намираше по нещо ново и различно, което можехме да извлечем в наша полза. Най-впечатляваща за мен остана темата за психическата подготовка на играчите за мач и как са изградили успешен модел, с който да подготвят оптимално играчите за предизвикателствата, които ги чакат. Но и кондиционната част бе вълнуваща. Както и останалите теми.

- Колко голяма е разликата от българските методики и академии за таланти, до тези на Еспаньол?

Много голяма. Като база Еспаньол не превъзхождат с нещо, което у нас да го няма. Те са оптимизирали наличните си условия до абсолютния максимум и според мен това е една от причините да са толкова успешни (б.а. - имат 12 свои играчи от академията от 23-ма в първия отбор).

Работят по единна методика, която им дава резултат и продължават да надграждат и развиват своите идеи, за да могат да постигнат още по-впечатляващи резултати в изграждането на таланти.  Вярвам, че в България можем да се приближим до техния модел, но са нужни някои промени.

- Освен заложеното в предварителната програма на семинара, имахте ли възможност да посетите и видите още нещо?

Да. В периода, в който бяхме там, се игра мач на Барселона Б в Сегунда Дивисион на „Мини Естади“, наблюдавахме и други мачове от академията на Барса от различните възрастови групи, тренировки на „Ла Масия“. Организирахме и среща помежду си с колегите които взехме участие в семинара. Кулминацията, разбира се, бе мача на първия отбор на Барселона срещу Хетафе на „Ноу Камп“. Имахме възможност и да се запознаем по-отблизо с някои впечатляващи места и сгради из град Барселона. По този начин успяхме да съчетаем футболното обучение с културно обогатяване.

- Разкажете за мачовете, които гледахте?

И Барса, и Барса Б не можаха да победят. Въпреки това атмосферата и на двата мача бе страхотна. Възможността да наблюдаваме едни от най-добрите играчи в света и може би най-добрия в историята на футбола, е безценна.

По-интересни от гледна точка на обучението ни бяха мачовете на децата и юношите, с които можехме да направим съпоставка с нашите. Да видим тяхното ниво и къде изоставаме. Както и в кои отношения сме по-напред от тях.

- Как ви се стори организацията, доволни ли сте от престоя и условията?

Всичко в организацията до най-малкия детайл бе изпипано и професионално изпълнено. Организаторите ни поеха от вратата на летището и до момента в който не ни оставиха на същата тази врата на тръгване бяха до нас. Получихме всичко необходимо, че дори и някои допълнителни възможности, за които дори не подозирахме.

Бяхме настанени в хотел близо до базата на Еспаньол, но също така близо до търговски център, плажа и линиите за метрото, локацията бе идеална. Можеше да се види старанието от страна на организаторите и едно страхотно отношение от тяхна страна.

- Срещнахте ли някои познати лица по време на престоя си в Барселона?

Имахме късмет да се срещнем с доста личности и от двата лагера - Еспаньол и Барса. Най-вълнуваща бе организираната вечеря с Христо Стоичков. Освен това успяхме да срещнем треньора на първия отбор на Еспаньол, Кике Санчес Флорес, както и една от големите легенди на клуба – Раул Тамудо.

- Бихте ли приели отново покана за такъв семинар, не само в този клуб?

Със сигурност. Подобни семинари ни помагат много в развитието си като треньори. Винаги е добре да получиш възможност да видиш как се работи в друг клуб, да се запознаеш с различна методика, различни условия на работа и култура, от която можеш да взаимстваш много.

Очаквам с интерес бъдещи подобни събития.