В съвременния футбол трансферната политика на един отбор е до голяма степен толкова важна, колкото и представянето на тима на терена. Ако един клуб не успее да направи добър мениджмънт на трансферния пазар, то той на практика влиза в спирала на задлъжнялост и провалът е неизбежен. С въвеждането на финансовия феърплей добрите сделки са още по-важни, за да може финансовият баланс да бъде положителен. Берое демонстрира, че може да прави добър бизнес на трансферния пазар през последните месеци. Клубът извърши сделки, които са важни за развитието на Берое. Малко са българските отбори, които могат да се похвалят, че само в рамките на един трансферен прозорец са продали двама български футболисти в чужбина и то при много добри финансови условия за българските стандарти.

Старозагорският клуб още през миналото лято продаде изгодно Педро Еуженио в Алтай, Карлос Охене в Оход Медина и Марко Адамович в АЕЛ Лимасол. През януари и февруари продажбата на играчи продължи с пълна сила. Камен Хаджиев бе продаден на Академия Пушкаш, а сделката е изключително изгодна за Берое, като се има предвид, че става въпрос за изходящ трансфер на защитник. Вече стана ясно, че Берое продаде и Борислав Цонев на Интер Запрешич. Към тези трансфери трябва да прибавим и този на Мартин Райнов в Левски, тъй като договорът на халфа изтичаше през лятото и имаше реална заплаха старозагорци да го изпуснат без пари. За сметка на това Берое успя да се договори, като не приеха първоначалните условия, които им предлагаха от Левски.

И тримата футболисти, които Берое продаде през зимата са част от националния отбор на България, което затвърждава впечатлението, че през последните години отборът от Стара Загора успява да развива своите играчи и да изгражда кариери. Сделките са пример за добрата работа под Аязмото. Старши треньорът Александър Томаш успява да работи умело с играчите и да извлече максимума от тях. Томаш успешно предразполага футболистите да демонстрират най-силните си качества.

В същото време Берое си върна Педро Еуженио без трансферна сума и има възможност да изкара допълнителни приходи от португалския футболист при евентуална следваща продажба. Под Аязмото вече е и Карлос Охене. Сделки, които показаха, че в Стара Загора работят много добре на трансферния пазар. В Берое могат да инвестират разумно и това да им се отплаща добре. В съвременния футбол това е много важно.

Берое може да превъзмогва загубата на основни футболисти и да се справя на добро ниво. През есента заралии се справиха, както без Педро, така и без Охене. По време на зимната подготовка Берое показа едно много добро лице и отборът израства, изглежда все по-научен да изпълнява изискванията на Александър Томаш за динамичен и експресивен футбол с много подавания и голямо покритие по терена.

Берое разполага с добър титулярен състав, който е способен да се конкурира с първите три тима в класирането. Липсата на по-голяма широчина в състава, от своя страна предоставя страхотна възможност на някои от юношите от школата да получат златен шанс, който не бива да изпускат, защото втори такав в съвременния футбол трудно се получава.

Берое е длъжен да отговори подобаващо на предизвикателството, а рискът е много голям. Лидерските качества на Александър Томаш и неговия екип ще бъдат тествани повече отвсякога. За година и половина начело на Берое те доказаха, че не се страхуват да влизат в битки и ще трябва да изведат отбора и от следващата.

Берое прави добър бизнес на трансферния пазар, а какъв ще му излезе футболът предстои да видим в шампионата.