България постигна щастлива победа с 2:1 срещу Казахстан след победен гол на Николай Бодуров в 4-ата добавена минута от мача.

Контролата, изиграна в унгарското село Фелчут, на „Панчо Арена”, премина равностойно през първото полувреме и с определено надмощие за Казахстан през второто.

В 23-ата Ивелин Попов откри за България от дузпа, а в 55-ата Тунгишбаев изравни за съперника, а в края нашите ликуваха и с доза късмет. 

Българският тим обаче отново не убеди никого, че притежава потенциал за нещо повече, а след почивката определено бе надигран, независимо от победата си.

В българския състав липсваха контузеният Чорбаджийски, Чочев, Петър Занев и Михаил Александров, които бяха са оставени на пейката. Новите спрямо мача с Босна и Херцеговина бяха Цветомир Панов, Симеон Славчев, Станислав Манолев и Страхил Попов. 

Преди двубоя двамата българи начело на своите тимове - Петър Хубчев на нашите и Станимир Стоилов на казахстанците, проведоха разговор помежду си на терена на стадион "Панчо Арена".

Първото полувреме предложи открита игра и от двата отбора. И българи, и казахстанци, излязоха на терена в унгарското село Фелчут с идеята повече да градят играта. Липсваше обаче точност в завършващата фаза и единственият гол – в полза на нашите, падна от дузпа, реализирана от Ивелин Попов.

Първата възможност за България дойде в 4-ата минута. След центриране на Спас Делев Станислав Манолев засече топката с глава, но в аут. 

В 8-ата минута Сейдахмет получи топката в опасна близост, но реши да падне сам в наказателното ни поле. 

В 23-ата минута Станислав Манолев нахлу и бе повален в наказателното поле на Казахстан. В интерес на истината и Манолев държеше съперника. Унгарският съдия посочи бялата точка и Ивелин Попов реализира дузпата - 1:0 за България.

Казахстан започна по-активно втората част. Тимът на Мъри Стоилов стигна до опасност в 51-ата минута, когато Тунгишбаев намери Муртазаев и той намери напречната греда на българската врата. Появата на Тугишбаев по дясното крило за съперника внесе много повече острота в действията му.

В 53-ата минута Пламен Илиев успя да изпревари казахстански футболист и да избие топката пред краката му, за да спаси вратата на България. 

Натискът на казахстанците се увенча с успех в 55-ата минута. Тогава лошата организация на защитата ни позволи топката да отиде у Тунгишбаев и той от няколко метра изравни – 1:1.

През второто полувреме казахстанците определено изглеждаха по-добре на терена от нашите.

В 80-ата минута Муртазаев нахлу сам срещу вратата на България, но в последния момент Божиков се намеси и нападателят на Казахстан успя да отправи само слаб удар. 

 В 84-ата минута Тунгишбаев нахлу близо до вратата ни отдясно, но не успя да подаде на свой партньор. 

В самия край на мача обаче от фаул Спас Делев центрира и намери главата на Николай Бодуров, който донесе измъчения и щастлив успех за нашите с 2:1, дошъл след 0:1 от Босна и Херцеговина.

Хубчев: Най-доброто е резултатът

Мъpи: Реалният резултат е равният, България би с опит

Лечков: Липсва ми настроението в играта ни

Национал ще отсъства дълго след лагера на България

Бодуров: В историята остава резултатът

Миланов: Важното е, че бием, знаете кой води съперника

Георги Костадинов: Темпото спадна след почивката

Капитанът Попов: Радвам се, че победихме след две статични положения

БЪЛГАРИЯ - КАЗАХСТАН 2:1

1:0 Ивелин Попов 23-дузпа, 1:1 Еркебулан Тунгишбаев 55, 2:1 Николай Бодуров 90+4

БЪЛГАРИЯ: Пламен Илиев, Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Цветомир Панов (60-Михаил Александров), Георги Костадинов, Симеон Славчев (60-Мартин Райнов), Станислав Манолев (57-Тодор Неделев), Ивелин Попов (68-Ивайло Чочев), Георги Миланов (57-Радослав Кирилов), Спас Делев Селекционер - Петър Хубчев.

КАЗАХСТАН: Владимир Плотников, Сергей Малий, Йевгений Постников, Исламбек Куат, Бауиржан Исламхан (90+3-Нури Алип), Бактиор Зайнутдинов, Йеркебулан Сейдахмет (77-Юрий Перцух), Роман Муртазаев (89-Елдос Ахметов), Гафуржан Суюмбаев, Сергей Кижниченков (46-Еркебулан Тунгишбаев), Абзал Бейсебек Селекционер - Станимир Стоилов

Двубоя следихме минута по минута в Gong.bg