Поредна драма на 1/8-финалите за Купата на България. Битката за Тракия между Берое и Ботев в Стара Загора стана третата от този етап на надпреварата, която не можа да се реши в 120 минути спор и трябваше лотарията на дузпите да определи последния четвъртфиналист. 

И радостта беше за гостите от Пловдив, след като два часа игрово време двата тима не успяха да намерят противниковата мрежа. Положенията не бяха толкова много, битката властваше на терена и затова съвсем логичната развръзка беше с изстрелите от 11-те метра. 

При тях по-здрави нерви показаха играчите на "канарчетата" и заслужиха мястото си сред най-добрите осем на турнира. Решителната дузпа вкара Серкан Юсеин, а пропуски за беройци направиха Георги Ангелов и Мартин Райнов. Стивън Петков единствен изпусна за пловдивчани, но това не се оказа фатално за отбора му и той е във финалната осмица. Другите там са Лудогорец, ЦСКА, Черно море, Септември, Локомотив Пловдив, Етър и Струмска слава. 

Първата част на мача предложи равностойна битка и макар стопроцентовите положения да не бяха много, събитията на терена бяха много интересни, а играта - изключително оспорвана. Всичко се развиваше страхотно в атаките на двата тима, но само до последния пас, което попречи и на атрактивността на двубоя. 

Домакините разчитаха на центрирания в началото на мача, но те не носеха опасности. Пловдивчани бяха по-пестеливи в предни позиции, а далечните им удари не успяха да затруднят сериозно Душан Перниш и статуквото се запази непроменено. 

Най-чистата ситуация преди почивката се откри пред старозагорци в 19-та минута. Тогава Вандерсон направи невероятен пробив по десния фланг и се разправи със защитата на съперника, стигайки до аутлинията. От там пусна за непокрития около точката на дузпата Рубен Бригидо. Неговият удар обаче срещна тялото на Джонатан Перейра и гол нямаше. 

В следващата атака отново беройци имаха шанс да открият резултата, като Борислав Цонев се измъкна зад защитата и остана очи в очи с Даниел Кайзер, но в крайна сметка се оказа, че е бил в засада и това чисто положение остана извън сметките. 

След тази ситуация равностойната битка продължи и възможностите за гол секнаха. Първият 100-процентов шанс за пловдивчани дойде чак в 34-та минута. Тогава след грешка на Александър Василев топката се озова у Тодор Неделев пред наказателното поле, но фалцовият му удар мина високо над вратата. 

Последваха няколко опасни центрирания пред вратата на Перниш, но те или бяха овладявани от словашкия вратар, или защитата ги изчистваше. Но така или иначе до директен удар към вратата на Берое така и не се стигаше. 

В последната минута преди изтичането на редовното време на първата част Камен Хаджиев стреля мощно от дистанция, но топката не затрудни Даниел Кайзер и той я овладя безпроблемно. С това се изчерпаха чистите ситуации преди почивката и развръзката остана за второто полувреме. 

Втората част започна отново предпазливо, като двата тима залагаха повече на сигурността и се стремяха да не допускат грешки, които можеше и да се окажат фатални за амбициите им. Първата по-опасна ситуация след почивката се откри пред Густаво Афонсо от състава на "канарчетата". 

В 57-та минута той получи малко случайно топката отляво в наказателното поле и макар да беше от малък ъгъл към вратата, стреля със сила. Топката обаче беше точно в обсега на вратаря Душан Перниш и той безпроблемно улови. 

Осем минути след това "канарчетата" претендираха за дузпа, когато Антонио Вутов нахлу в наказателното поле, до него застана Мартин Райнов, но не посегна към него, а юношата на Левски се свлече. Дузпа нямаше и реферът Николай Йорданов логично не посочи бялата точка. 

В 66-та минута Густаво Афонсо получи нова възможност да обстрелва Перниш, сега от границата на наказателното поле, но ударът му беше уловен от вратаря. В тези минути "жълто-черните" атакуваха по-често и сравнително опасно, но пак завършващият пас и последният удар не бяха на ниво. 

Едва в 73-та минута дойде и най-чистият шанс за Берое след почивката. Тогава Райнов намери по перфектен начин Алфредо Мартинс, който направи двойно подаване с капитана си, но не последва опасен удар към вратата на Кайзер. 

В заключителните минути на редовното време двата тима прецениха да не рискуват много, защото всяка грешка можеше да се окаже фатална. Това сведе до минимум опасните положения пред двете врати и по всичко личеше, че двата тима чакат продълженията. 

В последните минути двата тима си размениха по една опасна ситуация. Първо в 90-та минута Густаво Афонсо проби отляво в наказателното поле и пусна успоредно на голлинията, където просто негов съотборник трябваше да засече в опразнената врата, но нямаше такъв. 

В ответната атака и беройци можеха да изковат успеха в редовното време, но изпуснатият отдясно в наказателното поле Иван Бандаловски се озова на стрелкова позиция, но мощният му изстрел беше избит от Даниел Кайзер и в крайна сметка редовното време приключи без голове. 

Още в третата минута на продълженията старозагорци пробиха мрежата на съперника. Попадението обаче беше отменено заради засада. Тогава Меска беше изведен зад защитата и стреля в гредата, а при добавката Рубен Бригидо се разписа. Футболистът от Гвинея-Бисау обаче беше в засада при извеждащия пас и съвсем логично попадението беше отменено. 

В 104-та минута "канарчетата" поискаха дузпа, след като Густаво Афонсо нахлу в наказателното поле и беше пресрещнат от Иван Бандаловски. Бразилецът падна и вдигна ръце за нарушение, но реферът посочи корнер. На практика това беше и последната интересна ситуация в мача и всичко остана като развръзка при лотарията на дузпите. 

При тях нервите на "канарчетата" се оказаха по-здрави, макар Стивън Петков да направи първия пропуск при изпълненията. Но Даниел Кайзер хвана изпълнението на Георги Ангелов след това, а последното изпълнение на Мартин Райнов мина над вратата. След това зад топката застана Серкан Юсеин и сложи точка на спора, класирайки тима си напред. 

Ето и на кого ще разчитат специалистите: 

Берое: Душан Перниш, Иван Бандаловски, Камен Хаджиев, Георги Ангелов, Александър Василев, Борислав Цонев, Мартин Райнов, Рубен Бригидо, Иван Минчев, Вандерсон, Мартин Камбуров;

Резерви: Георги Аргилашки, Милен Желев, Меска, Алфредо Мартинс, Матеус Леони, Владимир Гаджев, Драгош Фирцулеску;

Ботев: Даниел Кайзер, Джонатан Перейра, Димитър Пиргов, Кристиан Димитров, Йордан Минев, Радослав Терзиев, Лъчезар Балтанов, Антонио Вутов, Тодор Неделев, Густаво Афонсо, Стивън Петков;

Резерви: Мартин Димитров, Костадин Ничев, Диого Кампос, Серкан Юсеин, Кристиан Добрев, Васил Шопов, Филип Филипов.