Днес Берое празнува 8 години откакто спечели втората си Купа на България. Това се случва в шеметен финал срещу Левски в Ловеч, където старозагорци изковават преднина от 3:1 с човек повече, но "сините" показват завидна борбеност, изравняват и докарват нещата до дузпи. Там заралии са по-прецизни и отново вдигат трофея над главите си. Ето как от клуба припомниха на всички свои привърженици незабравимия сезон 2013 в турнира.

"Днешната дата е паметна за всеки един фен на Берое. На днешния ден преди осем години бе един от най-великите беройски моменти – спечелването на втората Купа на България. Беройци обаче помнят още емоцията, чувствата, невероятните моменти на терена в Ловеч, страхотната драма, инфарктните дузпи и празненствата след това. КУПАТА Е НАША! ОТНОВО!

Връщаме се назад, за да си припомним как се стигна до този успех:

Купа на България 2013 г.

 Походът към Купата на България за сезон 2012/2013 г. започва с двубои срещу третодивизионния Академик Свищов. Регламентът през целия турнир предвижда победителите да бъдат определени след изиграването на две срещи при разменено гостуване.

Петър Хубчев е поел отбора само седмица по-рано и е бил старши треньор само в един двубой до този момент, при това три дни преди първата среща с Академик, която се играе в Стара Загора. През последния месец резултатите на тима и играта, която показват футболистите не са на нужното ниво и това несъмнено се отразява и върху старта на кампанията в този турнир.

Берое - Академик Свищов

Съвсем логично Берое е абсолютен фаворит срещу тима от крайдунавския град, който е в третия ешелон на българския футбол. Беройци владеят инициативата през цялото игрово време, но така и не успяват да реализират множеството създадени ситуации за гол. Победно попадение все пак пада 8 минути преди края, когато играч на гостите играе с ръка в наказателното поле и реферът логично отсъжда дузпа в полза на „зелено-белите“. Зад топката застава Елио Мартинс, който хладнокръвно реализира първото си попадение в турнира. Берое тръгва трудно в надпреварата, но набира скорост.

Реваншът е месец по-късно в Свищов. Двубоят е истински празник за града и беройци са посрещнати като специални гости. Самият двубой не оставя съмнение кой ще продължи в следващата фаза. Още в 12-та минута Тодор Христов центрира от дясно към далечната греда, а там Жоао Салеш е точен от близка дистанция – 0:1. И след това попадение гостите продължават да търсят нови голове и са по-активния тим. В 40-та минута резултатът е удвоен, след страхотна многоходова атака. Топката е подавана между Каядо, Динков, Лоузейро и Елиаш, като последният извежда триково Жоао Салеш зад гърба на отбраната. Нападателят пък намира с перфектен успореден пас Давид Каядо, който се разписва без проблем – 0:2. През втората част Берое намалява малко оборотите, но отново бележи. В 77-та минута Родолфо засича центриране с глава, топката се отбива в гредата и попада у Жоао Салеш, който се разписва за втори път в срещата – 0:3. Домакините все пак стигат до почетно попадение три минути преди края, когато Добрин Петров бележи с далечен шут – 1:3.

Берое се класира за осминафиналите с общ резултат 4:1.

Берое - Локомотив Мездра

Първите двубои от следващия кръг са десет дни по-късно, а според жребия „Берое“ отново трябва да премери сили с отбор от трета дивизия – „Локомотив“ (Мездра). Този път старозагорци не оставят въпросителни след първата среща под Аязмото и печелят категорично. Домакините търсят головете още от самото начало, но първото попадение пада в 29-та минута, когато Елио Мартинс извежда Давид Каядо и португалецът открива резултата с удар в долния ляв ъгъл – 1:0. Вторият гол в мача пада в 41-та минута, когато Елио Мартинс стреля от далечна дистанция, топката се удря в горната греда и влиза в мрежата за 2:0.

През второто полувреме гостите от Мездра получават право да изпълнят дузпа, но Теодор Скорчев блокира удара на Иван Мишев. Само две минути след това Стефан Велев реализира трети гол за Берое след удар с глава. Крайният резултат е оформен от Георги Андонов в последната минута на срещата – 4:0.

Реваншът е след две седмици и е последен двубой за календарната 2012 г. Срещата в Мездра се играе на изключително заснежения терен, но въпреки това Берое отново не оставя шанс на своя съперник. Още в 9-та минута Мартин Райнов открива резултата, след като вратарят на домакините е избил удар на Андонов право в неговите крака – 0:1. Още в началните минути на втората част резултатът е удвоен. Тодор Христов се възползва от грешка в отбраната и бележи за 2:0. Домакините реализират почетно попадение само две минути по-късно, когато Камен Каменов бележи с глава – 1:2. Крайният резултат е оформен в последните десет минути. Първо Мартин Райнов се разписва отблизо с второто си попадение в мача, а Елио Мартинс оформя крайното 1:4 с гол от дузпа.

Берое се класира за четвъртфиналите с общ резултат 8:1.

Берое - Пирин Гоце Делчев

Съперник в четвъртфиналната фаза на турнира е Пирин Гоце Делчев, а двубоите са вече през 2013 г. Първата среща отново трябва да бъде в Стара Загора – на 13 март.

Двата тима изиграват много здрав физически мач, в който домакините съвсем логично са по-активни и търсят чиста преднина в този двубой. Натискът в зелено и бяло дава резултат в 29-та минута, когато отново Елио Мартинс реализира с бомбен шут от дистанция 1:0. До края играта се води предимно в половината на Пирин, но домакините така и не успяват да отбележат нов гол, оставяйки развръзката за реванша в Гоце Делчев.

Берое е посрещнат от проливен дъжд и изключително тежък терен, който изравнява силите на двата тима. Момчетата, водени от Петър Хубчев обаче знаят важността на мача и изнасят изключително силен двубой. В 19-та минута те излизат напред в резултата, когато Андонов предоставя топката на Елио Мартинс и португалецът бележи петото си попадение в турнира с плътен удар от границата на пеналта – 0:1. Голът определено внася смут в съперника и Георги Андонов довършва започнатото с попадение в добавеното време на първата част – 0:2 и солиден аванс за гостите в общия резултат до тук. През второто полувреме Игор Джоман решава абсолютно всичко в този сблъсък и се разписва за 0:3 в 65-та минута. Домакините стигат до попадение в 73-та минута, но нямат сили за нещо повече. Берое е на полуфинал за Купата на България!

Пирин Гоце Делчев е отстранен с общ резултат 5:1

Берое - Славия

За единайсети път „Берое“ излиза в полуфинал от турнира за Купата на България. Преди жребия е ясно само едно – съперникът за шести път в историята ще бъде от София, след като освен „Берое“ за тази фаза се класират столичните „Левски“, „Локомотив“ и „Славия“. Фортуна противопоставя празнуващия вековен юбилей отбор на „Славия“. Първата среща е насрочена за 18 април на „Овча купел“.

Напрежението в двата лагера е огромно и дори се стига до психовойна, след като президентът на „белите“ хвърля неоснователни и недоказани обвинения към старозагорския клуб, с цел да внесе смут в редиците на опонента си. В Берое обаче подхождат напълно професионално и знаят значимостта на тези два предстоящи мача.

Първата среща е едно истинско тактическо надлъгване, примесено с много битка, себераздаване и хвърлени сили от двата тима. Близо 700 души от Стара Загора подкрепят своите любимци под силното слънце на стадиона. Двата отбора имат своите положения, но гол така и не пада. Развръзката е оставена за седмица по-късно под Аязмото.

Датата 25 април 2013 г. ще остане в историята не само заради двубоя от полуфиналите със Славия, но и поради факта, че непосредствено преди този мач Берое най-сетне официално отваря свой Музей на слава, допълнен и с официален Фен магазин. Нещо, което винаги е липсвало на беройските фенове. Самата среща предизвиква интересът на цяла България и погледите на всички са вперени към стадиона в Стара Загора, където ще се реши вторият финалист. Ден по-рано това право извоюва съставът на Левски София.

Очакванията за труден и изнервен мач се оправдават. Двата тима знаят цената на всяка грешка и са изключително предпазливи. Първото полувреме преминава предимно в дебнене именно на подобни грешки. През втората част обаче Берое търси развръзката. Близо до гол на няколко пъти са Георги Андонов и Венцислав Христов, но късметът не е пред тях.

Така се стига до 87-та минута на двубоя, когато е отсъден пряк свободен удар за Берое, а топката е заложена по левия фланг на атаката. Домакините неведнъж са доказвали силата си при статични положения до този момент през сезона и сега всички тръпнат в очакване. Феновете са вперили поглед в Пламен Крумов, който ще центрира в наказателното поле на гостите. И Георги Андонов хвърля в екстаз Храма на зелените сърца, след като се измъква от клещите на защитата и с елегантно докосване праща „белите“ в нокаут! До края няма какво да се случи и „Берое“ се класира за шестия си финал! След края на мача „славистите“ трудно понасят загубата и дори техният президент влиза в пререкания с феновете на Берое. До сериозни инциденти обаче не се стига.

Берое и Левски ще излязат в решителен сблъсък за трофея в Ловеч. Финал, който ще остане в историята като един от най-великите в турнира, игран някога…

Берое - Левски

15 май, 2013 г., Ловеч

Двата съперника се готвят изключително съсредоточено за този финален сблъсък, защото трефея е много ценен. Двубоят носи и допълнителен заряд заради историческото съперничество.

Три дни преди големия мач Берое трябва да играе на същия стадион в мач от шампионата срещу Литекс и печели с 1:2. Старши треньорът на старозагорци Петър Хубчев е взел абсолютно всички налични футболисти и веднага след двубоя с ловчанлии отборът не се връща в Стара Загора, а отива на лагер в Тетевен, където да бъде далеч от еуфорията, заляла феновете в Стара Загора. Тимът се готви концентрирано за финалната среща и се подготвя тактически специално за съперника. Заради контузии отборът е лишен от водещия си голмайстор от шампионата Венцислав Христов и друго острие – Емил Ангелов. В навечерието на самия мач се случва инцидент, който поставя под въпрос всичко, което е подготвил Петър Хубчев, тъй като един от основните футболисти в средата на терена Алберто Лоузейро  получава неприятна рана. Това остава скрито от отбора, за да не повлияе на настройката за игра. Все пак ситуацията е овладяна и всички са в бойна готовност.

На 200 км от тях, в Стара Загора феновете се подготвят за нов поход към Ловеч. Три години и десет дни след тримуфа в същия турнир, на същия стадион. Пред сградата на Община Стара Загора е поставена специална видеостена, на която ще се излъчи срещата за всички, неуспели да отидат на финала. Отново около 5000 хиляди верни беройци в зелено и бяло обаче потеглят към Ловеч с познатия рефрен – „Купата е наша!“. Още от обяд заведенията и самия стадион са огласени от беройски песни. С наближаването на заветния час за началото на мача напрежението се покачва и цари трескава подготовка за хореографията по трибуните.

Когато Цветан Кръстев извежда двата състава в 17:30 ч. половината трибуни са обагрени в синьо, а останалите в зелено и бяло. Никой на стадиона обаче все още дори и не подозира, че ще бъде пряк свидетел на велик двубой.

Противно на очакванията от специалистите Берое се хвърля напред още от първата минута. В първия четвърт час на мача „зелено-белите“ създават няколко голови опасности. В 17-та минута Веселин Пенев центрира перфектно в наказателното поле на „сините“, а там Елио Мартинс се извисява над защитата и праща топката в мрежата за 1:0, хвърляйки в екстаз публиката зад вратата. Шоуто започва!

Играчите на Левски обаче не се стъписват и отвръщат на удара само 7 минути по-късно. Тогава Гари Родригес предоставя перфектен пас за Илиян Йорданов и той промушва топката зад стража Иван Караджов – 1:1. Отново обаче е ред на Берое. В 24-та минута отново Мартинс овладява топката пред наказателното поле, финтира бранител и праща кълбото в мрежата с прецизен удар за 2:1 и седмия си гол в турнира. Публиката е без дъх от емоции и случващото се на терена. Атаките към двете врати следват една след друга, на терена няма и помен от предпазлива игра, която е привична за мач с такъв заряд. В самия край на полувремето капитанът на Левски спира опасна голова атака за Берое и получава заслужен втори жълт картон, оставяйки своите съотборници с човек по-малко.

През втората част страстите се успокояват и старозагорци очакват да нанесат своя окончателен удар със запазената си марка през целия сезон – бързите контраатаки. Защитата и халфовата линия на „зелено-белите“ не оставя шансове и пространства за съперника. Тогава идва 79-та минута на мача…Георги Андонов успява да отнеме една топка, напредва и поразява за трети път в мача мрежата на Пламен Илиев – 3:1 за Берое! Феновете от Стара Загора са в луда радост и усещат безценната победа.

Десет минути до края и нещата изглеждат решени. Това обаче изиграва лоша шега на играчите на Берое и те дори споделят това в разговори след време. Като че ли в този момент никой не вярва в обрата. Хора от щаба дори тръгват за шампанското, но са спрени още преди да напуснат съоръжението, защото само две минути след гола на Андонов столичани се връщат в двубоя. Миг невнимание в защитата, може би породено от емоциите и Жоао Силва се възползва, вкарвайки топката в мрежата – 3:2. Всички беройци изтръпват в този момент и не без основание. Пет минути след това и само три преди края резултатът е изравнен. Отново Гари Родригес е в прегръдките на своите съотборници, а никой от Берое не може да повярва, че може да изпусне почти спечеления трофей. Студен душ залива и петте хиляди беройски сърца по трибуните. Инфарктен мач, но най-драматичното тепърва предстои…

Двубоят трябва да се реши след продължения и евентуални дузпи. Двата тима са хвърлили много сили и в допълнителните 30 минути действат предимно предпазливо. Пламен Илиев се намесва на два пъти след беройски атаки, а от другата страна Иван Караджов също е хладнокръвен. В последната 120-та минута се стига до последна атака в този трилър и тя е за „сините“. След атака по лявото крило топката е центрирана в пеналта на Берое, където Жоао Силва е забравен непокрит на границата на малкото наказателно поле. Нападателят стреля с глава, но Караджов проявява страхотен рефлекс и запазва мрежата си, а с това и Купата.

Всичко ще бъде решено след изпълнение на дузпи. Един от сигурните изпълнители за „Берое“ обаче е извън строя. В последната минута Давид Каядо получава тежък удар в лицето и не е в състояние да бие. В трогателен момент Петър Хубчев успокоява крилото и му благодари за себераздаването през целия двубой. След това треньорът се прибира в съблекалните от суеверие и не наблюдава развръзката от терена.

Идва рулетката на дузпите, които ще се изпълнят на вратата, зад която са феновете от Стара Загора. Първи зад топката застава Амир Саюд, но ударът му минава над горната греда. Жоао Силва обаче повтаря това и запазва статуквото. Идва ред на Иво Иванов, публиката скандира „Иво, Иво“, той целува топката и пръв успява да я прати в мрежата от 11-те метра и „Берое“ повежда. Дъстли Мюлдер е втори изпълнител за „Левски“. И той обаче е неточен и не уцелва вратата. Трети изпълнител за „Берое“ е Пламен Крумов. Отново над вратата. Ред е „сините“, които изостават с един гол и зад топката е Стефан Велев, който 6 месеца преди това бе в отбора на Берое. Вратата обаче явно е „омагьосана“, защото Велев праща топката в горната греда. Невероятна драма! Само една от шест изпълнени дузпи е точна.

Време е за последните четири решаващи дузпи. Борислав Стойчев е хладноокръвен и дава два гола аванс за своя тим. Станислав Ангелов реализира първа дузпа за „Левски“. Така всичко е в краката на бразилския халф на Берое Елиаш Да Силва, който може да сложи точка на този магичен мач. Ако той отбележи – Купата ще бъде за Берое. Всички „зелено-бели“ са притаили дъх и са отправили своите молитви в този момент. Застанал точно на границата на пеналта Елиаш драматично изчаква няколко секунди, които минават като години. Поема дъх, засилва се и…вече нищо не може да отнеме радостта, шампанското, емоциите, сълзите, виковете, медалите, празненствата, посрещането в Стара Загора и Купата на България! За втори път в историята тя е притежание на Берое.

Пълна статистика на финалната среща:

Берое - Левски 3:3

голмайстори: 1:0 Елио Мартинс 17′, 1:1 Гари Родригес 24′, 2:1 Елио Мартинс 29′, 3:1 Георги Андонов 79′, 3:2 Жоао Силва 82′, 3:3 Гари Родригес 87′

При дузпите: Амир Саюд – пропуска, Жоао Силва – пропуска, 1:0 Иво Иванов, Дъстли Мюлдер – пропуска, Пламен Крумов – пропуска, Стефан Велев – пропуска, 2:0 Борислав Стойчев, 2:1 Станислав Ангелов, 3:1 Елиаш

Берое: 73. Иван Караджов – 17. Пламен Крумов, 5. Борислав Стойчев, 3. Владимир Зафиров (от 85′ до 94′ – к), 28. Веселин Пенев – 27. Игор Джоман, 8. Алберто Лоузейро – 88. Давид Каядо, 21. Елиаш, 29. Елио Мартинс (64′ – 70. Джери Ситое) – 7. Георги Андонов (к – до 84′) (85′ – 6. Иво Иванов (от 94′ – к)); неизползвани резерви: 1. Теодор Скорчев, 15. Георги Динков, 11. Дончо Атанасов, 71. Амир Саюд; старши-треньор: Петър Хубчев

Левски: 23. Пламен Илиев, 2. Дъстли Мюлдер, 3. Ромен Ели, 25. Даниел Димов, 28. Нуно Пинто, 77. Стефан Велев, 45. Владимир Гаджев (60′ – 16. Кристовао Рамос), 7. Христо Йовов (к), 22. Илиян Йорданов (74′ – 9. Жоао Силва), 11. Гари Родригес, 19. Базил де Карвальо (91′ – 4. Станислав Ангелов); неизползвани резерви: 89. Михаил Илиев, 6. Орлин Старокин, 29. Рене Михелич, 13. Димитър Везалов; старши-треньор: Николай Митов

жълти картони: Борислав Стойчев (26′ – груб фаул), Давид Каядо (45’+3′ – груб фаул), Алберто Лоузейро (52′ – груб фаул) [„Берое“]; Христо Йовов (19′ – груб фаул), Христо Йовов (44′ – груб фаул), Нуно Пинто (66′ – реплика), Базил де Карвальо (82′ – реплика) [„Левски“]

червени картони: Христо Йовов (44′ – втори жълт картон) [Левски]

главен съдия: Цветан Кръстев (Варна)

помощник-съдии: Диян Вълков (Варна), Пламен Хаджийски (Варна)

четвърти съдия: Радан Мирянов (Варна)

дежурен делегат: Неделчо Михайлов (София)

съдийски наблюдател: Никола Джугански (София)

стадион: „Градски“, Ловеч", написаха от клуба.