Един колега написа, че след отстраняването на Спартак Пл за Купата на България, ЦСКА е вече само на 4 мача от самата Купа!

Смело, доста смело, почти граничещо с фантазията твърдение. Но определено ЦСКА вече влезе в ролята на таралеж в гащите в заключителната фаза на надпреварата. Там, където са ни повече, ни по-малко от осем отбора. Това с таралежа просто ми е актуално от наскоро произведената от Гриша Ганчев метафора.

Феновете на „червените“ вече пресмятат, изчисляват, кроят планове, мечтаят. Най-популярни са следните няколко. Голяма част вече неистово желаят мач с Левски. По възможност на „Армията“. Или пък на националния, тъй като едва ли ще се позволи мач на клубния стадион, ако жребият събере двата гранда. Явно все още под емоциите на 6-те поредни победи, привържениците на ЦСКА са убедени, че лидерът в ЮЗ В група с лекота ще вземе скалпа и на лидера в А група. Хм, вероятно не е изминало достатъчно време, вероятно не се е свикнало с престоя във В група. ЦСКА продължава да бие рутинно съперниците си, последните два двубоя за Купата бяха срещу тимове от Б група, но единия бе гост в Борисовата градина, Спартак Пл пък е във видима криза, дори смени треньор. Мачове с тимове като Поморие или Дунав съвсем нямаше да са сигурни. Общата голова разлика до този момент от всички официални мачове е 80-3, но това все още не дава допълнителна мощ срещу отбори от елита, още повече Левски в ролята на временен водач. Да, със сигурност психологическото предимство ще бъде на страната на ЦСКА, защото страхът ще бъде у „сините“. Ако падне за седми пореден път от вечния си противник и то вече, когато той е във В група – ето това ще донапише историята с главни букви. При ЦСКА алибито е налице.

Друга част от червените фенове обаче пък стискат палци за съвсем друг жребий – например Созопол. Което би означавало възможност за сборичкване, немалки шансове за краен успех, още повече, ако се уцели и домакинство. А преминаваме на още един етап означава цялостно осмисляне на сезона на ЦСКА. Първото място на Югозапад вече е резервирано, но мачове през пролетта за Купата на България ще значат много. Съжалявам за Сапарева баня и Варвара и за техните тимове, ама вече не е интересно. Дори когато настъпи моментът, в който ЦСКА загуби точки в своята група, едва ли ще има ефекта на бомба. Просто на досаден факт.

Тези две идеи за противник на четвъртфиналите са в двата полюса. Ясно е също така, че ЦСКА едва ли има шансове срещу Лудогорец, срещу Берое или срещу Черно море. Независимо къде се играе мачът. Да, срещу шампионите ще има някаква тръпка, колкото да се възроди доскорошната омраза към боса на разградчани, но дотук, толкоз. Двубой срещу Литекс пък отсега вкарва конспиративна интрига. Гришата щял да нареди на оранжевите на легнат и тъй-нататък-видиш-ли! Общо взето -на заем от рубриката „Градски легенди“. Чисто спортно-технически – ясно е, че Литекс е класи над този ЦСКА. Това, което евентуално би могъл да стори Ганчев е да направи така, че ЦСКА просто да не ги боли много гърбицата.

Христо Янев и неговия щаб имат на разположение достатъчно време да анализират и онези близо 30 минути през второто полувреме в Плевен, когато ЦСКА бе надигран и изравнителния гол като по чудо не се случи. Което показва, че пътят по който е тръгнал този отбор взе още не е извървян докрай. Много лоша шега изиграва вече и липсата на честа натовареност. Мачовете във В група вече попривършват за тази година, предстои и нулев кръг, останал наследство от Локо Сф. Стоян Колев да речем не е играл май от 15-20 дни, до другата сряда, когато е мача със Сливнишки герой има още цяла седмица. И мнозина други са в неговото положение – това означава единствено спад във формата, не е никаква почивка. Това го предрекохме и при отказа за Купата на Аматьорската лига. Реално оттук до края на годината, че и още два месеца след това ЦСКА има един-единствен мач. Този за Купата на 9 декември! Но пък нека погледнем и от другата страна – за този период ЦСКА има минимум един смислен мач!

Други колеги пък написаха тази сутрин, чу ЦСКА е нахлул в Топ 8 за Купата! Да, изключително правилно казано. Сега остава да се разбере до какво ще доведе всичко това. Пак ще повторя – ЦСКА си има своето алиби. Другите да му мислят!

-----------

Следвай Ники Александров и в личния му Фейсбук профил