Изключително добра вест за българския клубен футбол долетя от последната среща на УЕФА, провела се във вторник вечер в Любляна. Шефовете на европейската футболна централа са преценили да се създаде трети турнир, в който ще играят допълнителен брой отбори от различни първенства в европейските клубни турнири.

Името на надпреварата ще бъде „Лига на конференциите” към УЕФА. Освен Лудогорец през последните години, няма друг отбор от България, който да е постигнал участие в груповата фаза на Шампионската лига или Лига Европа. За последно това стана през сезон 2010/11, когато Левски и ЦСКА играха в групите на Лига Европа, но и двата отбора не съумяха да прескочат груповата фаза, а оттогава насетне разградските "орли" влязоха на дваж пъти в групите на ШЛ и играха четири пъти в групите на втория по сила турнир - Лига Европа.

Същевременно УЕФА обяви, че финалът в Лига Европа през 2021-а година ще се проведе в Севиля, а именно тогава ще стартира и Лигата на конференциите към УЕФА. Арена на финалния дуел ще бъде стадиона на Севиля – „Рамон Санчес Писхуан”. Във вторник пък отговорните лица в европейската футболна централа потвърдиха, че системата VAR вече ще се използва през тази година в Лига Европа от елиминационната фаза.

Европейската футболна централа анонсира, че Суперкупата на Европа през 2021-а година ще бъде в Белфаст, Северна Ирландия на „Уиндзор Парк”.

Най-хубавата новина обаче остава обявяването на третия европейски футболен турнир под егидата на УЕФА. Да се надяваме, че българските отбори там ще имат успех. Регламентът на надпреварата все още не е напълно изяснена, като в най-скоро време се очаква официално обяснение как ще става точно класирането към Лигата на конференциите. Единственото, което стана ясно по време на официалната среща за новия турнир е, че мачовете ще започват в 19,45 и 22,00 часа българско време и мачовете ще се играят в четвъртък.