Вратарят на Берое, Артур Мота, даде пространно интервю пред бразилското издание "Sambafoot", в което засегна много теми, като престоя си в Стара Загора, адаптацията си, предизвикателствата, които е срещнал, както и сподели очакванията си за настоящия сезон. Стражът разкри, че за него е сбъдната детска мечта да играе за елитно първенство в Европа.и

"Моята адаптация, смятам, беше много бърза, имайки предвид, че страната е напълно различна от Бразилия по отношение на култура, температура, език, часова зона... Вярвам, че само за няколко дни успях да се адаптирам към новия начин на живот в България. За мен е сбъдната детска мечта да съм тук, да играя в Европа, да играя в Първа дивизия на страната, така че това ми помогна много да се науча да се наслаждавам на този нов житейски опит в България и мисля, че това ми помогна да се адаптирам по-бързо", започна Мота.

"Най-големите предизвикателства за мен извън терена бяха следните: Студът, откакто пристигнах през януари, беше зима, температурите бяха отрицателни и понякога дори валеше сняг. Голямата разлика в часовата зона между Бразилия и България (6 часа) означаваше, че през първите няколко дни имах много трудности със съня, лягах си много късно, защото все още бях свикнал с бразилското време, мисля", разкри той.

"Позицията ми изисква винаги да ръководя отбора, да говоря през цялото време, така че трябваше бързо да се адаптирам към английски и испански, които са езиците, използвани в ежедневието ни, за да общуваме помежду си, както е съставен нашият отбор от български (английски), испански (испански) и южноамерикански (испански) играчи и треньорски щаб. Това беше най-голямото ми предизвикателство.", обясни той.

"Много беше важно да започнем шампионата с победа, още повече далеч от дома, това ни дава голяма увереност за другите мачове... изиграхме добър мач, доминирахме над съперника, успях да направя добро спасяване в края на мача и не допуснахме гол. Това е отговорност на всички, а не само на мен", празнува Артур.

"Вярвам, че ще бъде добър сезон, нашата група е силна, обединена, повечето от играчите от миналия сезон останаха за този сезон и всички мислят едно и също нещо. Имаме всичко необходимо, за да имаме добър сезон, за да постигнем целите на отбора", завърши той.

подкрепя българския спорт