Треньорът на Берое - Хосе Луис Ачиари, даде пресконференция преди началото на подготовката на отбора. Той сподели, че отборът започва подготовка пет дни по-късно от планираното заради "логистични проблеми". 

Испанският специалист ще разполага само с 12 футболисти за първото занимание, шестима от които са нови попълнения. 

"Поздравявам всички с новата година. Започва една нова година, но продължаваме същия сезон. Подготовката е фундаментална за това, което предстои. Планирахме днес да започне подготовката заради логистични проблеми. Помолиха ме да я забавим с пет дни. Ще започнем с 12 футболисти. Другата част от футболистите ще пристигнат в събота. Днес започваме с максимална мотивация да се приготвим за това, което предстои с всички трудности, които имаме. Познавате ме. От четири месеца съм тук. Нямаме извинения и футболистите да са афектирани от проблемите, които имаме. Искам да поздравя всички в отбора, защото вършат една добра работа въпреки много трудности“, каза Ачиари, който избягваше да отговаря конкретно на журналистическите въпроси.

„Клубът ще обяви всички нови футболисти в своите канали. Има пет-шест нови, които подписаха днес. Клубът ще обяви имената им. Напуснаха седем човека предишните месеци и ще се опитаме да запълним липсите, за да имаме конкурентноспособен отбор“.

„Повтарям, че имахме планове да започнем на 10 януари, но обстоятелствата са такива, каквито са. Ще се подготвяме с респект към другите отбори. Ще се опитаме да се подготвим максимално добре за първия мач срещу Славия“.

„Ернан Банато ще е тук в събота, ще пристигне в България. Каза ми, че вече има виза, която ще му позволи да е тук. Ще може да отговори на всички въпроси. Нормално е всички фенове на Берое и всички в клуба да са притеснени около ситуацията. Това е клубът на техния живот и винаги очакват най-доброто“, обясни Хосе Луис Ачиари.  

„От тези 12 човека, които започват днес подготовка, всички са играчи на Берое. Имаме две опции – да изчакаме да се решат проблемите, да останем вкъщи. Когато има финансови проблеми, продължаваме да сме тук и излизаме да играем. Медиите и феновете ще искате да играем добре на терена и да постигаме резултати. За да имаме резултати, трябва да тренираме. Това е, което мога да направя. Собственикът трябва да спази своите обещания. Това зависи само от него. Всеки трябва да носи отговорност. Затова всички вие феновете на Берое трябва да сте благодарни на играчите и щаба. Имаме две опции – да стоим вкъщи да чакаме проблемите да се решат, а другата е да идваме тук, да тренираме и да се готвим“.

„Моята работа като треньор е след една дълга ваканция да направя така, че играчите да са с добра физическа подготовка. Собственикът на отбора обаче трябва да си спази обещанието. Шест от дванадесетте са нови футболисти. Всички са чужденци“, сподели той.  

„Не означава, че само шест футболисти са останали. Има играчи от отбора, които ще пристигнат в събота. Търсим играчи на три или четири позиции. Ще се опитаме да ги привлечем, за да запълним празнините“, уточнява треньорът на Берое.  

„Информацията, която от клуба ми дадоха, че Дамян Йорданов скоро ще се присъедини към нас и ще тренира с нас. Всички футболисти на Берое ще имат възможността да играят. Това нещо трябва да си го спечелят на тренировките“.

„Винаги по време на сезона след всеки мач ме питат каква е ситуацията. Виждате ниво на отбора и играчите, което е много добро. Въпреки че има и загуби, и равенства, не само победи, нашето държание ще продължи да бъде професионално. Винаги ще сме тук, за да можем да помогнем на клуба. Заради това и днес сме тук“.

„Първата цел е да сглобим отбора, за да може да сме готови за първия мач от сезона и по най-добрия начин да го изиграем. Ясно е, че е важно отборът да запази доброто ниво и да се подобрява мач за мач:“, каза още Хосе Луис Ачиари.