Старши треньорът на Берое – Николай Киров, даде интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT дни преди подновяването на efbet Лига. В него той разкри подробности около състава преди старта на мачовете, обясни за селекцията и какви са целите пред тима за пролетния дял от шампионата.

Той изрази и увереност, че тимът ще бъде по-силен, отколкото през есента.

startphoto.bg
12 снимки


„Променени сме като състав. С доста хора се разделихме, доста хора привлякохме и тома е най-притеснителното към момента, а именно дали сме се съумели в този подготвителен период да направим нужните взаимовръзки между самите състезатели от една страна, както и между линиите в състава. Мисля, че в началото на шампионата тази сработеност ще ни е основния проблем. Надявам се да няма контузии, за да може новите хора да влизат в атмосферата на отбора“.

„Моето желание беше от първия момент да бъде събран изяло отборът, но в днешните времена това е доста трудно да се случи. Независимо от това продължаваме да работим и в момента. Нещата, които бяха планирани в голямата си част, бяха изпълнени. Имахме дребни проблеми с контузени, но това е малко по-притеснителното, че основната линия на защитата игра заедно в доста малко контроли. Нови хора са и се надявам с тренировъчния процес да направят нужната сработка между тях“.

„Доста е труден този процес в България, особено, когато си с по-малко финансови възможности като клуб. На мен ми беше ясно от първия момент, че нещата ще протекат по този начин, но въпросът е да се случват, защото рано или късно, когато създадеш нужната конкуренция на всички позиции в състава, това няма как да не роди и качество“.

Официален сайт на Берое - beroe.bg
2 снимки

„Надявам се на тяхната сработеност в националния отбор (б.р. – за нападателите Тонислав Йорданов и Калоян Кръстев). Те са играли доста време заедно в юношеските и младежките гарнитури. Надявам се на тази сработност между тях двамата да вдигне качеството и нивото ни в нападение, тъй като доста малко голове отбелязвахме през есента“.

„Имахме няколко задачи. Първата беше да вдигнат нивото (б.р. – за новите чуждестранни попълнения в отбора). Втората основна задача беше да подмладим нашия състав и от хората, които селектираме, на най-голяма възраст са състезателите на по 26 години, тъй като нашия отбор е един от най-опитните в първенството. Затова мисля, че с тяхното привличаме изпълнихме тези две задачи“.

„Докато имахме шансове да влезем във втората четворка, ще се борим със всички сили. Разбира се, щеше да е много по-добре, ако бяхме събрани от първия момент, за да може състезателите да изиграят контролите заедно. Това донякъде ще се отрази. Трябва да се научим за нещо повече винаги, но като цел това е реалното място, за което се борим, като имаме предвид и точковия актив“.

Официален сайт на Берое - beroe.bg
2 снимки

„От първия момент бяхме запознати с трудностите, които има клубът, но за мен е важно, когато един клуб изпитва трудности, тогава да му се помага. Наясно сме с това, с което сме се захванали. Стара Загора и клубът Берое са с огромни традиции в българския футбол и рано или късно ще се завърне там, където му е мястото. Имаше доста нерви през есенния полусезон, но никога не съм съжалявал, че застанах начело на отбора“.

„Никога не е имало проблеми със задължения и неща, които създават вътрешно напрежение, поне откакто аз поех отбора. Ръководителите поеха ангажимент, че няма да има такива проблеми и към този момент се изпълняват на 100%. Въпросът е, че просто бюджетът ни е такъв, че доста ни е трудно при селектирането на състезателите, но всички се съобразяваме с това нещо и мислите ни не са насочени натам по никакъв начин“.

„Абсолютно съм уверен, че този състав ще бъде по-силен от този, който завърши 2022-а година. За себе си знам, че ще е нужно и малко време за обиграване на този състав. Но мисля, че като качество на състезателите, сме на по-добро ниво от есента“, заяви Киров.

Цялото интервю с Николай Киров може да видите в прикаченото видео.