Тимът на ЦСКА взе победа от пореден мач от кръга в efbet Лига срещу Берое с 2:0. Нещо, което навярно не учудва много хора, ала доста от масата се вглъби в думите на треньора на Берое – Димитър Димитров – Херо, след края на срещата в столицата на България. Не едно и две мненията бяха след края на срещата как наставникът на старозагорци е „нападнал” реферите след взетите от тях решения в Борисовата градина в съботната дъждовна нощ в най-населения град в страната.

Опитният специалист на старозагорския клуб остро разкритикува след приключването на дуела решенията на главния съдия в срещата – Ивайло Стоянов. Донякъде и с право. Взимащият решенията на мача човек е с достатъчно голям опит в българския футбол, но е безспорен факт, че някои решения бяха грешно взето в ущърб на „заралии”. Ако изключим хегемона в България – Лудогорец, то Берое е най-добре справящият се отбор в лигата през актуалния сезон след подновяването на календарната година.

Осезаемата промяна се явява изцяло след пристигането на новия треньорски щаб, а тя е и очевадна, чисто игрово. Тимът предава динамична игра – нещо, което се видя и на „Българска армия” в съботната вечер, а също така не е и често срещана практика у нас, с определено изключение. Херо напомни и какво са му казали колеги от футбола преди дуела с ЦСКА.

Ilian Telkedzhiev, Lap.bg
28 снимки

Ако говорим само за „сухата” статистика, то Берое е вторият отбор след шампиона, който е успял да доминира така на „Армията” в хода на сезона. Старозагорци имат общо 15 удара посока вратата на вратаря Густаво Бусато, а също така могат да се „похвалят” и с малко по-сериозното си притежание на топката на иначе негостоприемната за никой гост арена в София.

Берое

източник: DIEMA SPORT

До този момент през сезона „зелените” записаха три победи в шампионата – срещу Етър, Витоша Бистрица и Локомотив Пловдив. Особено значим успех бе този срещу „смърфовете” с оглед амбициите на тима от Стара Загора за мястото му в Топ 6. Разбира се, че фокусът от мача с „червените” падна изцяло върху мнението на Херо за съдиите, ала това не би следвало да ни учудва. 60-годишният български наставник не за първи път хвърля акцента върху арбитрите на срещите в настоящата efbet Лига.

Откак е начело на Берое, Херо за пореден път критикува родните решения от хората, заемащи тази роля. Това със сигурност не следва да се промени, а с оглед и критичните ситуации на „Армията”, то това е последната грижа на хората от Берое да променят мнението си.

На прима виста може да се види, че треньорът, докато бе начело на Лудогорец, също изрази мнението си срещу арбитрирането на родния футбол. Наставникът изрази негодуванието си срещу съдийството след загубата на 8-кратния шампион на България срещу Верея именно в Стара Загора. Тогава наставникът призна, че реферите умишлено не отсъждали дузпи за ръководения от него тим. В Черноморец Бургас също имаше доста на брой сходни мигове, ала те вече остават в миналото.

Истината е такава, че Берое предлага повече от агресивен футбол у нас и това трябва да се оцени. Нужно е да се оцени от хората, харесващи играта, както и уважаващи нейните ценности. Дали въпросният тим ще успее да влезе в Топ 6 на дали е най-важното нещо за „обикновения зрител”, но визията не трябва да пада върху фактори, които ежедневно са различни. Българският футбол се нуждае от нещо хубаво, а малцина са тези, които могат да ни го предоставят.