Берое спечели с 2:0 гостуването си на Славия и се настани на втората позиция в efbet Лига. Нападателят на заралии Алиун Фал даде аванс на тима си през първото полувреме, а в началото на втората част Христо Попадийн си отбеляза нелеп автогол. Гостите отново показаха, че се намират в отлична форма и напълно заслужено завоюваха трите точки. От своя страна "белите" не стартираха по желания начин новата кампания, стигна се до раздяла със Златомир Загорчич, но след пет кръга столичани имат само една точка.

Антон Узунов
60 снимки

Двата тима не предприеха изчаквателни стратегии и от първата минута започнаха да изграждат постепенни атаки. Първата възможност се откри пред гостите. В 3-ата минута заралии организираха многоходова атака. Александър Цветков подаде към десния фланг, където Гаюс Макута центрира остро в наказателното поле, след което Алиун Фал стреля отблизо, но топката не намери очертанията на вратата и излезе в аут.

Пет по-късно възпитаниците на Димитър Димитров стигнаха до нов отличен шанс за откриване на резултата. Иван Минчев стреля с левия крак от дистанция, при което Антони Стергиакис решително спаси. Ибрахима Конте стигна първи до топката и нанесе нов удар, но отново вратарят на Славия се намеси. Алиун Фал достигна до кълбото на отлична стрелкова позиция, но изстрелът му бе много неточен и излезе в аут.

Постепенно "белите" изравниха играта и погледнаха смело към вратата на Християн Василев. В 14-ата минута Филип Кръстев центрира от ъглов удар, но защитата на старозагорци се справи и изби. Янис Карабельов стреля красиво от въздуха от границата на наказателното поле, но стражът на Берое внимаваше и улови решително на голлинията.

В следващите минути гостите отново поеха контрола на топката и организираха бързи нападения в половината на домакините. В 17-ата минута Гаюс Макута отправи мощен удар от границата на наказателното поле, който бе избит от Антонис Стергиакис в ъглов удар. Иван Минчев центрира от корнера в наказателното поле, където Георги Ангелов стреля с глава, след което Теди Мезаг опита технично да завърши, но не успя. Получи се разбъркване, при което вратарят и защитата на Славия не реагираха добре, от което се възползва Алиун Фал, реализирайки отблизо.

"Белите" опитаха да реагират бързо, но "зелените" се позиционираха добре в собствената си половина, а в същото време организираха бързи контраатаки, които носеха опасност за вратата на Антонис Стергиакис. Все пак домакините упражниха натиск в средата на първото полувреме.

В 26-ата минута Радослав Кирилов навлезе в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл, но топката рикошира в главата на Георги Ангелов и излезе в ъглов удар. След изпълнението на корнера се стигна до разбъркване пред вратата на Християн Василев, но отново изстрелът на Кирилов не намери целта.

В следващите минути играта често бе накъсвана, след като бяха извършени няколко нарушения в средата на терена и пред вратата на "белите". Възпитаниците на Димитър Димитров показаха агресия в предни позиции и опитаха да пресират съперника си.

Берое бе по-активният отбор в заключителните минути на първото полувреме. Заралии се задържаха трайно в половината на Славия, но до опасности пред Антонис Стергиакис не се стигаше. В 43-ата минута Стив Фуртадо проби отдясно и центира остро по земя, но Емил Виячки се намеси решително и изчисти в ъглов удар.

Две по-късно Венелин Филипов проби отляво и центрира на задната греда, където Емил Стоев шутира от въздуха, но много неточно и топката прелетя над вратата.

Последната възможност през първото полувреме бе за Славия. Филип Кръстев центрира в наказателното поле от фаул, но изстрелът на Калоян Кръстев с глава не намери целта.

На почивката треньорът на Берое Димитър Димитров направи една промяна по състава си. Дебют за заралии направи новото попълнение Еривалдо, а мястото си на терена отстъпи Октавио.

Гостите стартираха по-добре второто полувреме и в 48-ата минута Стив Фуртадо проби отдясно и центрира в наказателното поле, където Еривалдо стреля с глава, но неточно и топката излезе в аут.

В 51-ата минута десният защитник на заралии отново направи отличен пробив. Фуртадо центрира остро по земя, след което топката премина през куп от играчи и на задната греда Христо Попадийн нелепо засече кълбото в собствената си врата.

Славия веднага се опита да реагира и притисна съперника си. Две минути след инкасираното попадение Радослав Кирилов стреля от границата на наказателното поле, но неточно. Минути по-късно Калоян Кръстев проби отляво и центрира прострелно, Христо Попадийн нанесе удар на задната греда, но топката премина високо над вратата на Християн Василев.

В следващите минути възпитаниците на Димитър Димитров отново упражниха дълбока преса, която принуждаваше "белите" бързо да изнасят топката, а в много случаи и да изритват напред кълбото.

В 62-ата минута "зелените" организираха нова скоростна атака. Крум Стоянов проби отляво и центрира по земя в наказателното поле, но Еривалдо направи непростим пропуск, стреляйки в аут от пет метра.

Три по-късно Славия можеше да намали резултата. Христо Попадийн центрира в наказателното поле, където Калоян Кръстев остана непокрит, но изстрелът на нападателя с глава не намери целта. Малко след това попадение на Емил Виячки бе отменено, след като защитникът бе в положение на засада.

В 75-ата минута заралии отбелязаха и трето попадение чрез дебютиралия Ерсон Кукула, но нападателят бе в положение на засада и главният съдия Георги Кабаков вдигна високо ръката си, показвайки, че "белите" трябва да изпълнят непряк свободен удар.

Пет по-късно направилият и дебют за Славия - Атанас Кабов центрира в наказателното поле, където капитанът Янис Карабельов стреля с глава, но топката отново не намери целта и премина над напречната греда.

В 83-ата минута Иван Минчев опита да реализира попадение по идентичен начин, както срещу Ботев Враца в миналия кръг, но този път халфът стреля неточно в аут.

Берое получи отличен шанс в последната минута от редовното време. Иван Минчев стреля опасно от фаул, а топката премина на сантиметри над напречната греда. Това бе и последното по-интересно положение пред една от двете врати.

 
СЛАВИЯ - БЕРОЕ 0:2
 
0:1 Фал 18'
 
0:2 Попадийн 51'-авт.

 

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

СЛАВИЯ: Антонис Стергиакис, Венелин Филипов, Андреа Христов, Емил Виячки, Христо Попадийн, Радослав Терзиев, Янис Карабельов, Филип Кръстев, Емил Стоев, Радослав Кирилов, Калоян Кръстев

Треньор: Мартин Кушев

БЕРОЕ: Християн Василев, Стив Фуртадо, Георги Ангелов, Теди Мезаг, Крум Стоянов, Александър Цветков, Октавио, Иван Минчев, Алиун Фал, Ибрахима Конте, Гаюс Макута

Треньор: Димитър Димитров

Гл. съдия: Георги Кабаков

Стадион: „Славия“, София