Берое: Редно е първенството да се доиграе

gong.bg
Gong.bg

Ръководството на Берое излезе със становище във връзка с временното преустановяване на първенството в efbet Лига и предложените варианти за завършването на шампионата.

Ilian Telkedzhiev, Lap.bg
28 снимки

"Уважаеми колеги,

считаме, че е редно първенството да завърши с изиграването на всички оставащи кръгове, включително и предвидените баражи, съгласно правилата и програмата, по която стартира този шампионат. Според нас, всяко класиране преди изиграването на всички мачове е вид временно класиране и ако се приеме за крайно, то ще е нереално и в противоречие с първоначалните условия за провеждане на първенството. Наясно сме с трудностите, произтичащи от извънредната ситуация в държавата и неяснотата колко дълго ще продължи това положение. Считаме обаче, че е спортсменско шампионата да се доиграе до неговия край, независимо от възможната дата за неговото продължаване.

Прави впечатление, че в посочения вариант 1 не се споменава нищо за баражите, които следва да се изиграят. Те са съществен елемент от определянето на изпадащите отбори и на последните класирани за участие в Лига Европа. В тази връзка нашето становище е в подкрепа на вариант 1, но при условия, че бъдат изиграни всички баражи така, както е регламентирано още преди започване на шампионата.

Предложения вариант 2, с изиграване на XXV и XXVI кръг е безсмислен. Ще натовари клубовете с ненужни разходи с организация , пътуване, хотели, охрана, при положение, че няма да последва разделяне на отборите в първа шестица и втора осмица. В крайна сметка, ако решите да приложите вариант 2, който според нас води до изкривяване на шампионата и несъответства на програмата за провеждане, държим маочвете от XXV и XXVI кръг да не се играят, защото са абсолютно излишни. Задължително е обаче да бъдат изиграни останалите мачове от турнира за Купата на България, както и баражите за определяне на изпадащите отбори и отборите за участие в Европейските клубни турнири.

Наясно сме със ситуацията в страната и изразяваме нашата надежда, че тя ще отмине скоро. Изразяваме нашата подкрепа в борбата с вируса COVID-19 и се надяваме тя да достигне своя благополучен завършек. Пожелаваме на всички да бъдат здрави!", написаха старозагорци.

 

1Коментар