Днес е специален ден за всички фенове на Берое. На 12 април 1986 година старозагорският клуб става шампион на България след страхотен сезон.

Ето какво пишат от официалния сайт на старозагорци:

Днес отбелязваме един специален ден за всички "беройци"! Нека си припомним:

На 12 април 1986 г. Стара Загора отбеляза най-радостния си футболен момент. Берое триумфира с шампионската титла на България след един страхотен сезон. На 12 април 1986 година 40 000 зрители на стадиона под Аязмото пеят "Берое шампион", докато футболистите правят почетна обиколка на стадиона в чест на спечелената титла. Най-накрая най-смелите мечти на феновете са се сбъднали. Берое е станал шампион!

Продължаваме с бр. 25 на рубриката "Берое в елита" в официалния сайт на клуба, която е свързана с участието на любимия отбор в елита на българския футбол. Поредицата е посветена на юбилея "100 години организиран футбол в Стара Загора", който ще бъде честван през тази 2016 г. Чрез "Берое в елита" ще се опитаме да ви представим всичко най-интересно и любопитно сезон по сезон. Всички резултати, известни статистики, скандали, куриози. Очаквайте нов материал всяка седмица.

Рубриката е представена със съдействието на Христо Христозов и благодарение на алманаха "Футболът в града на липите" от Кънчо Колев. Част от снимковия материал за цялата рубрика е от книгата "Корените на ПФК Берое" от Наньо Нанев.

1985-86 г. - Шампиони

В този брой на рубриката ще ви разкажем всичко най-интересно за един от най-паметните сезони в цялата история на "Берое" - шампионския. Всеки един привърженик, който е бил свидетел на случилото се през 1985/86 г. никога няма да го забрави, защото тогава мечтата се превръща в реалност. На 12 април 1986 г. "Берое" най-сетне е шампион на България...но нека започнем хронологично.

Преди началото на сезона в тима има няколко промени. Новите имена са само две - Стоян Бончев и Мюмюн Кашмер, който е желан от доста време. "Берое" обаче се разделя и с две от легендите си - Коста Костов и Георги Стоянов. Сред освободените са куп играчи с малко игрови минути - Атанас Баценков, Койчо Коев, Спас Кузов и Цветомир Дерменджиев. Николай Демирев пък е преотстъпен на "Чирпан". Начело на тима като старши треньор застава Евгени Янчовски, който наследява Петко Петков на поста.

"В началото никой не ни слагаше в сметките за титлата. Ние обаче имахме страхотен колектив, който бе в основата на всичко. Постепенно набрахме самочувствие и дадохме всичко от себе си за титлата. Някои се опитват да омаловажат успеха ни, защото нямало "Левски" и ЦСКА, но те си бяха там със същите играчи. Просто им бяха сменили имената.", споделиха петима от шампионите в бр. 4 на предаването #СВЕТЪТеБЕРОЕ. И наистина в самото начало никой от специалистите не слага "Берое" в сметките си.

Берое

източник: beroe.bg

Отборът обаче тръгва чудесно в първенството и в този брой на рубриката ще ви представим всички срещи - мач по мач, защото всеки един има значение за крайната цел.

В първи кръг в Стара Загора гостува тимът на "Черно море", който е разгромен с 3:0, след три дебютни гола на Кашмер. Във втори кръг е постигнато равенство 2:2 в Плевен срещу "Спартак", което носи 1 т. (в този сезон отново важи правилото за 0 т. при нулево реми). Домакините повеждат с два гола, чрез Лазаров и Гетов, но Йордан Митев се разписва за крайното 2:2 с попадения през втората част. В трети кръг идва двубоят с "Тракия" под Аязмото. Тогава все още не е ясно, че това ще бъде основният конкурент за титлата. 23 000 души са на стадиона, за да гледат един истински спектакъл. Кашмер открива още в 1-та минута, а Бончев удвоява след още 5 минути - 2:0. Пашев намалява в 12-та минута, но Танко Танев в 28-та отново прави разлика от две попадения. Последния гол в мача идва в 73-та минута, когато отново Атанас Пашев се разписва за крайното 3:2. В следващия кръг идва нова победа. Отново в Стара Загора е победен "Етър" с 3:1. Гостите повеждат чрез Лъхчиев, но Кашмер изравнява преди почивката. През втората част "Берое" обръща окончателно мача с гол на Венелин Сивриев в 70-та и ново попадение на Кашмер в 83-та.

Берое

източник: beroe.bg

И тук идва 5 кръг - гостуването във Враца. Всички играчи след време споделят, че точно след този мач са погледнали по-смело към своите мечти. Това е бил ключовият момент. "Ботев" имат сериозен отбор през тези години, а по традиция "Берое" играе трудно във Враца. Кашмер обаче бележи нови два гола и на сметката му вече има 8 попадения до този момент. "Берое" води с 0:2 до 15-та минута, а след това Ивко Ганчев показва своята класа и спасява редица положения, за да запази резултата. Кашмер открива резултата и в следващия мач - домакинството на "Локомотив" (София), а Бончев оформя крайното 2:0 за поредната победа през сезона. В 7 кръг идва първата загуба. Двубоят е срещу "Средец" в столицата. "Беройци" откриват чрез Радко Калайджиев в 10-та минута, а Славков изравнява в 25-та. След три минути Кашмер дава нова преднина за "Берое", но в 32-та Стойчо Младенов отново изравнява - 2:2. Преди почивката е отсъдена дузпа за "Средец", която е реализирана от Славков, а 5 минути след началото на втората част домакините получават и втора дузпа, която отново Славков вкарва за крайното 4:2.

Берое

източник: beroe.bg

В 8 кръг "Берое" побеждава "Спартак" (Варна) с 1:0 след гол на Танко Танев в 68-та минута, а в следващия идва втората загуба, която идва и със сериозна доза късмет. В последните секунди домакините от "Академик" (Свищов) бележат чрез Христов. Победният ход обаче продължава в следващите два кръга. Първо е мачът с "Локомотив" (Пловдив), които повеждат в 15-та минута чрез Садъков, но "беройци" обръщат с два гола на Стоян Бончев - 2:1. В 11 кръг е постигната чиста победа в Русе с голове на Васил Драголов и Мюмюн Кашмер - 0:2 срещу "Дунав". Първата загуба на точки у дома идва в домакинството на "Сливен". Бончев дава преднина, но Вълчев изравнява за "точково" 1:1.

Във фаталния 13 кръг има нова драма. Този път в Благоевград. "Пирин" повежда още в самото начало, чрез Костов, a Теньо Минчев изравнява в 17-та минута. През втората част "беройци" обръщат с гол на Петко Мароков, но Михтарски изравнява на свой ред в 66-та минута. Седем минути по-късно е развръзката, когато Облаков дава победата за своя тим с гол от явна засада - 3:2 за "Пирин". В предпоследния есенен мач "Берое" приема "Витоша" пред 30 000 души на стадиона, които са в екстаз след гол на Кашмер в 35-та минута, който се оказва и победен. В последния мач за годината "Славия" нанася първата по-сериозна загуба на "Берое" за годината, която коства и първото място преди паузата, но с равен брой точки с "Тракия". "Белите" печелят в София с 5:2, след като обръщат мача от 0:2, дошла с голове на Стоян Бончев. В допълнение два от головете за "Славия" са след дузпи, а Стойков е изгонен от игра.

Берое

източник: beroe.bg

Пролетния дял обаче стартира веднага и първите три кръга са през декември. Причина е участието на България на Световното първенство в Мексико. Новото завъртане започва с две победи - 1:2 във Варна над "Черно море" с голове на Минчев и Митев и 1:0 над "Спартак" (Плевен) под Аязмото. Победата идва след нов гол на Йордан Митев. Последния мач за 1985 г. е гостуване на "Тракия" в Пловдив на 21 декември. Двубой, който ще остане във фолклора, но и един от най-злощастните в цялата история. Като цяло до този момент двата тима се движат паралелно и с почти еднакъв брой точки. Преди мача "Берое" е на 1 място с две точки аванс.

Берое

източник: beroe.bg

Няколко дни преди битката в Пловдив "Берое" гостува на "Мадара" (Шумен) за Купата на Съветската армия. Двубоят е спечелен, но след него почти всички играчи са натровени с храна и имат стомашно-чревно разстройство. Молбата за отлагане на срещата е отхвърлена. Коремните болки не са преминали и в деня на мача с "Тракия", който се играе пред 16 000 души. Подпомагани и от съдията Богдан Дочев домакините повеждат с 3:0 след две изключително спорни дузпи до 30-та минута. Кашмер бележи почетно в 41-та минута, но след само още две минути идва нов подарък - дузпа за 4:1. През второто полувреме "беройци" едва се движат на терена и съвсем логично получават нови 4 гола за крайното 8:1. Тежък удар, но не и непреодолим, защото има равенство в точките.

Берое

източник: beroe.bg

Пролетта започва много добре. Победен е "Етър" във Велико Търново с 1:2, след пореден обрат през сезона. Головете на Кашмер и Минчев освен победата дават и точка преднина пред "Тракия", заради равенство на "жълто-черните" в Русе. В следващия кръг е разгромен "Ботев" (Враца) с 4:1 под Аязмото. Попаденията са дело на Драголов, Кашмер, Митев и Динев. Преднината е запазена и след следващите два двубоя, в които "Берое" побеждава "Локомотив" (София) в "Надежда" отново с 1:4 след хеттрик на Кашмер и гол на Митев, както и победа над "Средец" в Стара Загора с 1:0, след страхотно воле на Кашмер в 15-та минута.

Берое

източник: beroe.bg

Идва 23 кръг, в който "Берое" допуска грешка с равенство, но то се оказва печелившо. Двубоят на "зелените" във Варна завършва 1:1 след гол на Драголов, а "Тракия" не взима точки заради нулево реми в Благоевград. Така преднината на "Берое" става 2 пункта. В следващия двубой е разгромен "Академик" (Свищов) с 4:0. Попаденията са дело на Драголов, Динев и Кашмер на два пъти. В 25 кръг и двата претендента за титлата губят своите мачове. "Берое" е победен с 1:0 от "Локомотив" в Пловдив, а "Тракия" губи в София от "Витоша" със същия резултат. Мачът в Пловдив също не минава без скандали. В 75-та минута само съдията вижда, че Ивко Ганчев е направил с една крачка над позволените според правилника три и отсъжда непряк свободен удар в наказателното поле. Сотиров се разписва в полза на вечния си съперник "Тракия". Пет мача до края.

Берое

източник: beroe.bg

Васил Драголов носи победата с 1:0 над "Дунав", за да запази върха за своя тим. Следва драматичен 27 кръг. "Берое" не успява да победи в Сливен, завършвайки 0:0, което не носи точки. Хиляди старозагорци са на мача, а Кашмер дори пропуска дузпа, която би дала нови 2 т. на върха, защото "Тракия" губи от "Славия". Три мача - три финала. Първият е спечелен - 2:0 над "Пирин" с голове на Кашмер и Митев. Така в следващите два мача "Берое" се нуждае от минимум 3 т. Две от тях обаче идват още в предпоследния кръг, когато "зелените" за пръв път побеждават "сините" в столицата. Цветков дава преднина за "Витоша", а Кашмер изравнява. До почивката упражнението се повтаря - Марков прави 2:1, а Митев прави 2:2. Васил Драголов носи победата с попадение в 68-та минута и "Берое" е само на точка от титлата. В последния кръг съперник ще бъде "Славия".

Берое

източник: beroe.bg

На 12 април 1986 година отец Иван Бояджиев от черквата "Света Троица" започва утринната си молитва с думите: "Господи, забрави днес за нас, но помогни на "Берое" да стигне до титлата!" И сякаш и бог помага! 40 000 зрители се стичат на стадиона на знаменитата дата и Драголов взривява трибуните с гол още в 7-ата минута, който се оказва решаващ. След края на мача стадионът пее "Берое шампион" и радостта е неописуема.

Tрофеят е връчен на "Берое" седмица по-късно в бенефисен мач срещу "Локомотив" (София). Тъй като президентът на БФС не присъства на награждаването от футболната централа изпращат неговия заместник Петър Сучков. Точно в 18:00 на 19 април 1986 г. капитанът на отбора Теньо Минчев вдига трофея със сълзи от радост на очите си! "Берое" е шампион! Мечтата вече е реалност...

Берое

източник: beroe.bg

"Берое" печели титлата след 43 т., спечелени след изиграването на 30 мача. В тях са постигнати 20 победи, 4 равенства и 6 загуби. Головата разлика е 55:36.

Състав: Илия Илиев и Ивко Ганчев - 30 мача; Мюмюн Кашмер и Кънчо Кашеров - по 29 мача; Венелин Сивриев и Стоян Бончев - по 27 мача; Теньо Минчев и Йордан Митев - по 26 мача; Стойко Стойков - 23 мача; Васил Драголов и Пламен Липенски - 22 мача; Стефан Динев - 21 мача; Петко Тенев - 20 мача; Танко Танев - 19 мача; Петко Мароков - 13 мача; Кольо Ганев - 8 мача; Христо Белчев - 7 мача; Радко Калайджиев - 4 мача; Валентин Грудев - 1 мача;

Старши треньор - Евгени Янчовски

Голмайстори: Мюмюн Кашмер - 23 гола; Стоян Бончев, Йордан Митев и Васил Драголов - по 7 гола; Теньо Минчев - 4 гола; Танко Танев и Стефан Динев - по 2 гола; Венелин Сивриев, Петко Мароков и Радко Калайджиев - по 1 гол;