Берое почете паметта на легендата Петко Петков. Днес той щеше да навърши 74 години.

"Той си отиде от този свят, но не и от сърцата ни! Той никога няма да си тръгне от там! Винаги ще бъде Легендата, Великанът, Голмайсторът, Великият, Ненадминатият, Незабравимият, Безсмъртният…

Благодарим ти за всичко, което ни даде, Легендо!
Оставаш завинаги в сърцата ни и винаги ще бъдеш с нас!
Легендите не умират!

Каквото и да кажем, напишем и публикуваме ще бъде малко за човека, донесъл толкова много радост на нашия град…носен на ръце…боготворен…символ на Берое! Винаги отдаден и живеещ със „зелено-бялата“ идея! До последния си час!

 е роден на 3 август 1946 г. в Синитево, Пазарджишко. Централен нападател на Берое  в периода 1968 – 1980 г. Петков е изиграл 442 мача с екипа на Берое и е футболистът с най-много реализирани голове за тима – цели 300 във всички турнири. 144 в А група, 89 в Б група, 38 в различните турнири за Купата на България, 14 за Балканската купа, 6 за КНК и 9 за УЕФА.

Петко Петков е двукратен голмайстор на А група с екипа на Берое през 1974 година, когато отбелязва 20 гола и през 1976 година – с 19 вкарани попадения. Национал на България в 33 срещи.

Двукратен носител на Балканската купа през 1968 и 1969 г., разбира се с любимата „зелено-бяла“ фланелка. Носител е на бронзов медал със старозагорци през 1972 г. Петков е и първият български футболист, който преминава в голям чуждестранен клуб. Шампион и носител на Купата на Австрия с отбора на Аустрия Виена, за който има 51 мача с 10 гола в Австрийската Бундеслига.

Петков е основна част от беройския тим и при великите победи над Атлетик Билбао, Ювентус, Арка Гдиня, Хонвед, Фенербахче. Няма отбор в България, чиято врата да не е поразил! На 13 септември 1972 г. Петков вкарва 5 гола при победата на Берое със 7:0 срещу Аустрия Виена в мач за Купата на УЕФА. В реванша им вкарва „само“ 2.

След края на активната си състезателна кариера Петков беше многократно начело на любимия си отбор, като мнозина смятат, че той е архитект на шампионския отбор от 1986 г. Като спортно-технически директор на старозагорци през 2010 г. той сбъдна мечтата си да вдигне трофей в България – Купата на страната.
Стадионът в родното място на Петко Петков – село Синитево е кръстен на негово име. До последния си ден той работи в ДЮШ на Берое и помагаше на всички таланти. Петко Петков е Почетен гражданин на Стара Загора.