Година измина от внезапната кончина един от големите на джентълмени в родния футбол – Павел Панов. На 18 февруари през 2018 година нападателят напусна този свят и „влезе“ във вечността.

Панов е роден на 16 септември 1950 година в София, а в историята остава като една от ярките легенди на Левски. Неговият прецизен поглед върху играта, добра техника, дрибъл и прекрасен завършващ удар бързо го превръщат в любимец на „сините“ феновете. Освен това Панов е и изкусен майстор на свободните удари.

Павел Панов

източник: Levski.bg

В кариерата си, освен за Левски, Панов играе още за Септември София, Спартак и Арис, но най-паметните успехи постига със „синия екип“. Голмайсторът е главно действащо лице в много паметни мачове на Левски, а с особена носталгия феновете на Левски си спомнят битките с Аякс и Барселона

„По наше време нямаше пресявки. Играехме директно с най-силните“, спомня си Панов преди време.

Именно с неговото дейно участие Левски елиминира гранда от Холандия Аякс през 1976 година в Купата на УЕФА. След поражение с 1:2 в Амстердам, „сините“ подчиняват съперника си със същия резултат с две попадения на Пальо у дома си, и след 5:3 при дузпите минават напред – към четвъртфиналите, където ги очаква Барселона.

 „Трудно се играе срещу Аякс и Барселона. Само като си спомня за Йохан Кройф и на Неескенс. Усещането да ги победиш е приятно“, скромен е Панов.

Колкото до мача с Барселона, Левски отстъпва в първата среща с 0:4 на „Камп Ноу“, две седмици по-късно на „Васил Левски“ ври и кипи. А Левски изживява паметна вечер. „Сините“ побеждават с 5:4, като именно Пальо поема диригентската палка. Той задава тон с първия гол, а след това с безкомпромисен удар от бялата точка при 4:4 носи победата.

Сред успехите на Пальо се нареждат четирите шампионски титли и четирите купи на страната, които печели с Левски. Има 309 мача в родния елит – като 301 са за Левски и 8 за Спартак. Бележи  136 гола – 131 със „синята фланелка“ и 5 за Спартак.

На европейска сцена Панов изиграва 9 мача за Купата на европейските шампиони, в рамките на които бележи 3 гола. Участва в 13 двубоя в КНК, разписвайки се 9 пъти и също така оставя зад гърба си и 14 мач и 10 попадения в УЕФА.

Пальо остава и с друго ненадминато до момента постижение. Той е голмайстор на България за всички времена в евротурнирите – с 22 гола в 36 мача.

Става голмайстор на майсторския ни ешелон през 1977 година, като същата година е избран и за Футболист номер 1 на страната ни. В индивидуален план Панов е отличен и като „Заслужил майстор на спорта“ през 1975 година.

Европейски шампион с юношеския национален тим България през 1969 година, Панов оставя диря и в представителния държавен тим, където има 44 мача и 13 попадения. Участва на Световното първенство през 1974-а.  

Павел Панов

източник: http://www.bfunion.bg

След като поставя край на активната си състезателна кариера навлиза постепенно в треньорството. Ръководи Витоша, Левски, Иваняу Национале, Септември, Ботев, Локомотив София и Родопа. В продължение на една година е начело и на младежкия национален тим на България.

За последно преди да си отиде Панов бе технически секретар на Българския футболен съюз. Той отговаряше за всички националния юношески отбори.

Поклон пред паметта на Павел Панов!

Павел Панов

източник: LAP.bg