Министърът на спорта Радостин Василев сподели, че не дели нито един клуб и нито една федерация, като адвокатът поясни, че няма никакви пристрастия спрямо дадени клубове, а се ръководи единствено от благото на българския спорт.

Той допълни, че ревизията в министерството все още не е започнала. Василев разкри, че снощи е разговарял с областния управител на столицата относно козирката на стадиона на Левски.

„Един министър не може да прави деление на клубове и федерации. Това, че съм бил привърженик на ЦСКА и че съм работил в ЦСКА, е част от миналото. Получавам коментари, че съм дошъл специално, за да разреша проблема на ЦСКА със стадиона, но това не е така. Играя ролята на медиатор, стадиони не строя, държавата няма такъв ресурс за момента, ролята ми е да съм медиатор. Това е.

LAP.bg
12 снимки

Козирката на Левски ли? Представителите на Левски споделиха за проблемите от липсата на козирка на трибуната, главният архитект сподели виждане, което аз цитирах, това не се хареса на "синята" общественост. Единствено, което държавата може да направи, снощи разговарят с областния управител, е да съдейства с документи. Мисля, че с г-н Сираков сме изяснили този въпрос.

В спорта адреналинът винаги е на високо ниво, на мен като човек от друга сфера ми се налага да свикна, че винаги при спортистите педалът на емоциите е натиснат. Като джентълмен съм поднесъл своите извинения към г-жа Раева, отношенията ни се изцяло професионални. Бих искал да бъда истински, оценката ще дойде от обществото и ще бъде най-правдива. Няма напред и назад, има само напред.

Берое ли? Тежък въпрос, дори на министерски съвет го обсъждахме. Такъв тип дейности са на ръба на закона - при такава загуба да се отделят пари за клуб. Разсъждавал съм за начини на съдействие, да се измисли модел, по който футболът да се финансира централизирано, може клубовете да си създадат лига, която да оперира с техните права. Важен е въпросът с телевизионните права. Имаме няколко клуба в Първа лига, които са на ръба на своето съществуване, да се изпращат някъде собственици не е печеливш модел“, заяви министър Радостин Василев пред БНТ.

ММС
10 снимки

„Добрата връзка на спортното министерство с всяка федерация ще допринесе всеки спорт да върви нагоре. Тръгвам със 100 наум във всяка сфера, спортната общественост трябва да обедини, следвам принципи и програма, няма да отстъпя с цената на всичко. Ревизията все още не е започнала, просто преглеждахме документацията. Ревизията е предвидена в коалиционното споразумение. Нещата са се развивали в състояние на сивия сектор. Българският спортен тотализатор е историческо дружество, не може да е проблем, то трябва да бъде менажирано правилно. Има всички условия да работи на голяма печалба, а това не се случва. Ще установя защо е така. Не искам да казвам кои ще са в новото ръководство на тотализатора. Спортната инфраструктура в България е в много лошо състояние.

Поздравление от г-н Кралев не ми е необходимо, той е бил доста дълго време в ММС и със сигурност познава много добре системата. Имаме шест държавни спортни училища в управление на министерството, базата там е в много лоши условия, срамно е, в критично състояние е. Там също ще има проверки, ще имам разговори с директорите, идеята е да се насочим към тотално подобрение на базата.

Днес говорих с г-жа Стефка Костадинова, тя ми каза, че имаме надежда за още една квота в шейните за Олимпийските игри в Пекин. Не искам да свързвам спортните успехи с имена на министри. Това, което правим днес, ще даде резултат след време. Спортистите тренират в ужасяващи условия, извинявам им се от името на държавата, че въпреки всичко те правят това, което правят“, каза още Василев.