Берое си гарантира бронзовите медали и третото място в крайното класиране, а с това и участие в Лига Европа през следващия сезон. Старозагорци за втора поредна година завършват в топ 3, а през 2013 година спечелиха купата на България. Все факти, които затвърждават впечатлението, че Берое демонстрира постоянство в представянето си през последните години. Въпреки, че през пролетния полусезон беройци се представиха под очакванията, Берое успя да удържи място в тройката. По-слабите резултати и най-вече отпадането от ЦСКА на полуфиналите за Купата на България, доведоха до треньорска рокада и сътресения. Берое демонстрира характер и дух в заключителните мачове от сезона и си осигури бронзовите медали в първенството, в годината, в която клубът отбеляза своя вековен юбилей.

В Стара Загора развиха един много успешен проект в лицето на Берое, който се превърна в стабилен и конкурентен отбор. Беройци всеки сезон се борят за призовите места и има амбиции за купата. Всичко това бе подплатено, Берое стана отбор с ясна цел – всеки сезон да печели право за участие в европейските клубни турнири. Проектът Берое е с ясна визия, входящи трансфери за милиони са немислими, което не е непременно нещо лошо, защото по този начин може да се контролира финансовият баланс в клуба. Берое трудно успява да задържи качествените, развиващи се футболисти, защото има изградена политика, която се спазва – не се позволяват огромни финансови възнаграждения, които да не бъдат контролирани. В същото време, през последните години Берое даде поле за изява на отхвърлени футболисти, които не оцениха шанса, който получиха в Стара Загора. Те грабнаха мига, но не демонстрираха принципност и професионализъм. Берое предостави на доста играчи възможност да играят в Лига Европа, а след това да търсят по-сериозно развитие в кариерите си. Под Аязмото дадоха шанс на отписани играчи не само да пробият до националния отбор, но и за нещо повече...

Берое изпраща един сезон със смесени емоции. В Стара Загора са наясно, че изпуснаха невероятна възможност да спечелят Купата на България навръх вековния си юбилей. Под Аязмото трябва да бъдат взети необходимите поуки от случилото се, за да не се повтарят същите грешки. Берое е изправен пред ново голямо предизвикателство да надгради с новия треньор Александър Димитров и неговия екип през следващия сезон, не само в представянето си в А група, а и в Лига Европа. Пред Димитров и новия треньорски щаб има трудна задача, бързо да съставят почти изцяло нов състава, защото първият мач на Берое в европейските клубни турнири е на 30 юни, а на 12 играчи от настоящия тим им изтичат договорите и голяма част от тях ще си тръгнат.

Ходът на ръководството на старозагорския клуб с назначението на 39-годишния специалист, може да се определи само като смел. Берое залага на картата на младия и перспективен специалист. Ход, който в никакъв случай не е популярен, но може да се окаже най-точният и в Берое да спечелят от него. След уволнението на Петър Хубчев се спрягаха много имена за овакантения пост, но в крайна сметка, се спряха на Александър Димитров.

Берое дава път на един млад треньор в лицето на Александър Димитров и в Стара Загора трябва да бъдат търпеливи. През последните години под Аязмото демонстрираха, че работят умело, а това, което вършат дава така желаните резултати. Александър Димитров сформира амбициозен екип. Специалистът е доказал, че може да работи с млади играчи, а Берое в момента се нуждае от нова кръв. Важно е Димитров и екипът му да бъдат напълно убедени във всеки един ход, който правят на трансферния пазар. Предишният треньорски екип в Берое начело с Петър Хубчев вдигна високо летвата и очакванията към Александър Димитров няма да бъдат по-малки.

През последните пет години в Берое се изгражда един проект, който е синоним на нормалност. Постигнатото не трябва да бъде зачеркнато с лека ръка, защото може да струва много скъпо. Пътят към пропастта е бърз. Берое бе определян като оазис в българската А група и трябва да запази тази своя визия, за да продължи да се развива, а не да регресира.

В Стара Загора не трябва да забравят къде бе тимът само преди пет-шест години, не трябва да се губи паметта, защото това ще гарантира само едно – провал и повтаряне на стари грешки.

Берое отбелязва вековния си юбилей със смесени чувства и с моменти на изпитания, след които клубът трябва да излезе по-силен и още по-стабилен в своите позиции. През последните години Берое успя да се превърне в постоянен фактор в А група. Най-важното е, че в Стара Загора не прескачаха периодите на растежа и всичко стана постепенно. Берое успя да се превърне в синоним на нормалност, която води до успех, нормалност, която трябва да бъде запазена и отборът да продължи своето развитие.

Берое е на 100. Историята задължава, а Берое трябва да отговоря не само на високите очаквания на своите фенове, но и да защитава името си. Настоящото ръководство, треньори и футболисти са преките участници в писането на нейните нови страници.