Шефът на съдиите Петър Петров даде специално интервю само пред Дарик радио и Gong.bg, в което анализира ситуацията с дузпата в мача между Левски и Берое от 27-я кръг на А група, както и случилото се на терена по време на първия четвъртфинал за Купата на България между Берое и ЦСКА

Както е известно, „сините“ се наложиха с 1:0 над Берое в шампионатния си двубой, именно след като реализираха 11-метровия наказателен удар, докато ЦСКА победи с 2:0 заралии в Стара Загора.

Специалистът обясни детайлно правилото при дискусионната ситауция на Левски - Берое, като отсече, че решението на рефера Станислав Тодоров е коректно.

Берое иска жребий за съдийските наряди

„Този мач е вече с утвърден доклад и мога да кажа мнението на съдийската комисия, както и на консултанта по съдийските въпроси Марк Бата. Решението на съдията е коректно, чиста дузпа. Тук дискусии не може да има, тъй като спъване в наказателното поле, когато топката все още е в игра, по правило 12 е нарушение и е наказателен удар. Може да има дискусия дали трябва да бъде жълт или червен картон, тъй като футболистът на Левски Краев няма контрол върху топката. Картонът трябва да е жълт. По отношение на това дали има нарушение, правилата на играта, казват, че за спъване в наказателното поле, при топка в игра, е дузпа“, започна Петров за ситуацията с наказателния удар за Левски срещу Берое.

„Станислав Тодоров бе подпомогнат в тази ситуация от асистента зад вратата Никола Попов и това забавяне беше, защото трябваше да се изчака дали топката ще влезе в мрежата. Няма по-тежко наказание във футбола от гола. Но след като видяха, че топката напусна игралното поле, но това е след като беше извършено спъването, бе отсъден наказателен удар. Но много добро взаимодействие между двамата ни меджународни съдии“, продължи Петров.

Запитан за мача Берое – ЦСКА за Купата и едно положение, когато страничният съдия даде сигнал за нарушение на играч на Берое срещу откъсващ се футболист на ЦСКА, а главният съдия не се съобрази, Петров коментира: „Там аз бях наблюдател. Асистент- съдията маркира правилно, имаше нарушение, но не даде мнение по отношение на това дали това е очевидна възможност за отбелязване на гол, или спиране на добра атака. И вярното решение беше пряк свободен удар и жълт картон“.

„Лоша работа в екип. Съдията бе изостанал от ситуацията и затова не се съгласи“.

„Не се търси подмяна на съдиите. Търси се баланс. Не може да стане отведнъж промяната. Трябва да се върви стъпка по стъпка. Когато си на терена, има единствено качества, които трябва да бъдат показани, които ние анализираме. За да може да се вдигне качеството на ръководството на срещите в професионалния футбол“, завърши Петров.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS