През последните дни сме свидетели на поредните треньорски рокади в А група. Не изглежда никак престижно да си треньор в родния шампионат при тези чести смени. От началото на сезона са изминали едва 15 кръга, а вече са извършени осем треньорски промени, като отборите в А група са 10. Разбира се има и контрапункт на всички тези треньорски рокади и той се намира в Стара Загора. В Берое Петър Хубчев вече навлезе в четвъртата си година начело на отбора. В България е истинско чудо един треньор да се задържи повече от една година начело на даден отбор. Петър Хубчев обаче успя. Берое – също. Защото без нормалността в този клуб, беше обречен и самият треньор. Хубчев е истинският властелин сред треньорите в А група. С работата си той заслужи уважението на всички, не само в Стара Загора. 51-годишният специалист постигна успехи, които никой не може да му ги отнеме. Постиженията не са случайност. Петър Хубчев наложи германска дисциплина в Стара Загора, която стои в основата на неговите успехи.

Петър Хубчев пое Берое през 2012-а, след което в първия сезон класира отбора на седмо място и спечели Купата на България във финала срещу Левски. Добави и Суперкупата във витрината на клуба. През сезон 2013-2014 г. Берое завърши осми, най-слабото му класиране с Хубчев. Миналата година тимът финишира втори след Лудогорец и за втори път в три години игра европейски футбол. През миналия сезон Берое постигна още нещо значимо – победи всички столични отбори насред София и то без да допусне гол във вратата си. Балансът на треньора за три сезона и малко в Стара Загора е 131 мача, 68 победи, 33 ремита и 30 загуби. Всъщност Хубчев е истински дълголетник в бранша.

С упорита работа треньорът Петър Хубчев успява да доразвива отбора и да изстисква максимума от играчи, които не са звезди. Всъщност в основата на успехите са колективът и сериозната работа. И това непрекъснато се набива в главите на играчите от треньора им.

Петър Хубчев изгради един успешен модел на работа в Берое и превърна отбора във фактор в А група. И през този сезон старозагорци ще се борят за челните места, въпреки че отстъпват в много отношения като финанси, лоби и структура на Лудогорец, Литекс и Левски. Най-важното е, че в Стара Загора залагат на работата, а не на приказките и продължават да са здраво стъпили на земята. Хубчев е скромен на суперлативи, но тези за него и играчите му са напълно заслужени.

Берое имаше своите спадове през годините. Дори своите големи спадове, но успя да излезе от тях. В минутите на криза Хубчев направи най-важното – не посегна на отбора. Във всяка една трудна ситуация, при всяка една по-тежка загуба Хубчев застана зад играчите си и пое отговорността, като истински лидер. Какво е правил после в съблекалнята си е негова работа. Но е важно, че нито един състезател не бе унижен, не бе натоварен сам с отговорностите за провала.

Петър Хубчев изгради едно лице на Берое, което носи успехи на отбора. Специалистът залага на стабилната защита и това определено носи така желаните резултати. Берое за втори пореден сезон е с една от най-добрите защити в първенството. В същото време старозагорци демонстрират убийствена ефективност. Само до преди два кръга те бяха вкарали 9 гола в 13 мача, а в същото време бяха спечелили 20 точки. От началото на сезона Берое не е допуснал гол в 9 от мачовете си, което е ясен почерк за стабилното представяне на отбора. Именно със стабилност и постигане на резултати може да се опише престоят на Петър Хубчев и неговият екип начело на Берое. Вече три години под Аязмото се постигат резултати, които на два пъти изведоха отбора до евроучастие. С мачовете си в Лига Европа Берое демонстрира, че израства и се развива в правилната посока. Това най-добре се видя в двубоите срещу Брьондби. Да, в Стара Загора може да вървят с по-малки крачки, но вървят в правилната посока и в никакъв случай не прескачат етапи от растежа си, а това е много важно.

Петър Хубчев има пълната спортно-техническа власт в Берое и изглежда ръководните фактори не сбъркаха, като я предоставиха в ръцете на възпитаника на Кьолнската школа. В българските клубове сме свикнали да има няколко спортни директора на главата на треньора. В Берое отдавна поеха по друг път и той се оказва верен. Само по този начин треньорът носи пълна отговорност, а Хубчев вече три години доказа, че го може.

Петър Хубчев се превърна във властелина на треньорите в „джунглата“ на А група, а резултатите само затвърждават мнението, че Берое разполага с един от най-качествените български треньори в навечерието на своя вековен юбилей.