Берое се намира в най-трудния момент от началото на сезона. Старозагорци записаха три загуби в последните четири мача и това ги отдалечи от челото. Все пак отборът остава в борбата не само за първата шестица, но и за място в тройката. На „зелените” им предстои съдбоносна седмица с мачове срещу Литекс и Левски, след които до голяма степен ще стане ясно дали Берое ще отпадне от първата шестица, или отборът все пак ще влезе в борбата за местата даващи право на евроучастие.

Берое не започна силно сезона, но след това старозагорци успяха да се стабилизират, което им донесе силно представяне и класиране в първите три места. За момент дори Берое бе на първо място във виртуалното класиране на „А” група, след като поведе срещу ЦСКА в Стара Загора. Много хора се притесниха, че Берое може да се намеси в борбата за титлата. Това на практика изглежда не толкова невъзможно, колкото нелогично. Берое просто няма капацитета да се бори за титлата. Ще е добро постижение, ако отборът успее да постигне целта си и да се класира в първата шестица, за да не запише втора поредна нулева година. Реалната цел на Берое е именно това, да влезе в шестицата. Едва след това, старозагорци могат да гледат за по-предно класиране и евентуално участие в Лига Европа. Но и това е трудно постижимо с оглед конкуренцията.

Фактите сочат, че Берое успя да направи една крачка напред в сравнение с миналия сезон, но отборът продължава да изпитва трудности, като основната причина за това е финансовата дисциплина, която спазва клубът. Много се спекулира относно собствеността и финансовите възможности на отбора. Фактите са, че Берое не може да си позволи като Лудогорец и ЦСКА да плаща (обещава) заплати от 15 хиляди лева (евро). В това отношение старозагорците отстъпват още на Литекс и Левски. Именно финансовата дисциплина не позволява на Берое да изгради и един равностоен отбор, в който да има 22-24 конкурентноспособни футболисти. Факт е, че Берое разполага с 14-15 играчи, които са на едно добро ниво и всяка една контузия или наказание дисбалансира състава. Късата скамейка е основната причина Берое да не може да се конкурира с основните кандидати за титлата, а също така и за местата за Лига Европа. Спадът в играта на отбора в последните мачове и слабото представяне в защита, до голяма степен се дължи именно на изваждането от игра заради контузии на някои основни играчи в състава на Петър Хубчев.

Мачовете на Берое през тази седмица срещу Литекс и Левски са съдбоносни за отбора, защото само класиране сред първата шестица ще позволи на старозагорци да направят още една крачка напред в своето развитие и ще запази мечтите на феновете и града за силно представяне.

Петър Хубчев много пъти е заявявал, че едно от нещата, които винаги изисква от своите футболисти е да се раздават във всяка една среща на 100%, а дори и повече. Футболистите на Берое трябва да изгорят на терена в тези два мача, за да успеят да спечелят. Това е седмицата на годината за Берое. След тези два сблъсъка на старозагорци им предстоят значително по-лесни мачове, въпреки че Берое няма право да подцени нито един съперник.

Берое още е в играта и сега е моментът отборът да демонстрира силните си качества и да излезе от трудната ситуация, в която се намира.