Берое набързо, в рамките на една седмица допусна две поредни поражения и по този начин се отдалечи от челото в класирането в А група. На 12 септември старозагорци бяха на прага да се изкачат на върха, а две седмици по-късно вече са на сериозна дистанция от челниците. Загубите от Левски и Монтана не трябва да стряскат никой в Стара Загора, защото футболът е такава игра и след като осем кръга си бил без загуба, е съвсем в рамките на нормалното да стъпиш накриво. Все още се намираме в много начална фаза на първенството, за да бъдат приети двете поражения като фатални. По-важното е какви изводи ще си извадят в Берое след тези два мача.

Берое вече 270 минути няма отбелязан гол. Много по-притеснителна е тенденцията, която се забелязва в нападение. Берое вкарва малко, а в същото време разполага с никак не лоши и не малко нападатели. Количеството обаче не означава качество. Берое има средно по 0,5 гола на мач, което не отговоря на изискванията на отбор с претенциите да се бори за титлата или място в топ 3-4 на А група. Така няма как да се получат нещата и старши треньорът на Берое Петър Хубчев трябва да събуди нападателите си, ако в отбора не искат да изостанат и да се превърнат от тим с амбиции за челото, в отбор борещ се за оцеляване. Берое, три поредни мача в А група няма отбелязан гол. Няма как това да не притеснява всички в спортно-техническия щаб на отбора. Върхът на слабото представяне на старозагорци в нападение бе срещу Левски, когато „зелено-белите“ създадоха едва три положения пред вратата на Боян Йоргачевич за 90 минути.

Тревожната тенденция в нападението на Берое бе забелязана още в самото начало на сезона. Старозагорци трудно вкарват, въпреки че създават много голови положения. Липсва ефективност, а именно тя отличава класните отбори, които са способни да стигнат до победен гол, дори без да създадат чиста голова ситуация. Да, Берое е с най-добрата защита в А група, но без отбелязването на голове няма как да бъдат постигнати победи.

Скандалното напускане на Жуниор Мапуку бе последвано от привличането на Исмаил Иса. На него му е необходимо време, за да се адаптира към начина на игра на отбора, но колкото по-бързо започне да реализира потенциала си, толкова по-бързо в Берое ще спрат да имат главоболия в нападение. Срещу Монтана на „Огоста“, Спас Делев направи пропуски, колкото за три мача напред. 26-годишният нападател си личи, че гори в мачовете на Берое, но определено трябва да коригира мерника си. Делев бързо успя да спечели сърцата на феновете в Стара Загора със себераздаването си, но това не е достатъчно. Георги Божилов явно не се намира във форма и все по-рядко намира място сред титулярите на Петър Хубчев. Бившият футболист на Черно море трябва да се събуди и да докаже, че трябва да бъде част от Берое, защото иначе мястото му в отбора ще изстине. Георги Андонов и Станислав Костов са много далеч от силните си времена. Андонов е опитен боец и го е доказвал неколкократно, но заради слабата си форма все по-рядко влиза в плановете на Петър Хубчев. Ясно е, че още отсега в Берое трябва да гледат много внимателно за нови попълнения в атака за януарския трансферен прозорец, защото отборът ще има нужда от подсилване на атаката.

Пред треньорския щаб на Берое има много различни варианти за това как да изглежда нападението на тима. Петър Хубчев вече заложи на по-разкрепостената и бърза игра в атака в мачовете срещу Литекс и Лудогорец, когато тимът игра без типичен централен нападател, а на върха се редуваха Спас Делев и Стивън Петков, а с Неманя Милисавлевич триото придобиваше още по-сериозна скорост. С привличането на Исмаил Иса, Берое отново се върна към формацията с типичен централен нападател, но това не означава, че старозагорци на всяка цена трябва да продължат да играят по този начин.

Головата немощ в Берое трябва да бъде решена още в следващия мач срещу Локомотив Пловдив. Пред заралии предстоят три мача, които изглеждат задължителни за спечелване, а без голове няма как да стане.

Петър Хубчев заедно със своите помощници трябва да решат истинския рубикон с атаката на Берое, за да успее отборът да се върне на победния път. Хубчев и екипът му са доказали, че могат да се справят в подобни ситуации. Остава да го направят отново.