По крайно драматичен начин Нефтохимик записа дебютна победа в Първа професионална лига за сезон 2016/2017. На стадион „Лазур“ в Бургас „шейховете“ огорчиха гостуващия Берое с 1:0, а големите герои бяха Иван Вълчанов, резервата Емануил Манев и вратаря Янко Георгиев. Старозагорци бяха близо до това да избегнат загубата, като в 90-ата минута Алекс Колев нацели сглобката на вратата. Като цяло гостите сториха твърде малко, за да избегнат първата си загуба за сезона и заслужено си тръгнаха към дома с наведени глави.

"Нафтата" се реваншира по най-добрия начин пред феновете си след погрома 1:5 срещу ЦСКА-София в предишния кръг и така с 4 точки излезе на 11-о място. Берое, който не приличаше на себе си, остава 5-и с 6 пункта след първите 4 срещи.

Откриващите минути на срещата не бяха лишени от динамика, като топката често сменяше притежателя измежду двата тима и действията бяха по-директни. Въпреки това до сериозни положения не се стигна и постепенно и Нефтохимик, и Берое започнаха да действат по-предпазливо.

Домакините от Бургас решиха да се дръпнат леко и да пресират съперника си, което започна да дава плодове. В 22-ата минута „нафтата“ организира бърза контраатака, която Хазуров насочи умело по десния фланг с пас към Вълчанов. Крилото опита центриране, което бе пресечено. Топката отиде у Виктор Хомей, който шутира прострелно в наказателното поле, където Хазуров овладя и отправи точен изстрел към вратата. Нападателят обаче се намираше в явна позиция на засада, която не убегна на арбитрите.

Три минути по-късно дойде и най-чистото положение за цялото първо полувреме. Михаел Орачев пресира интелигентно в централния кръг, за да отнеме кълбото. Това доведе до контраатака при числен превес за домакините. Орачев реши да завършва сам и изпрати силен шут от дъгата по посока долния ляв ъгъл. Макенджиев не изби особено успешно и Иво Иванов поправи грешката, като изчисти точно пред Вълчанов.

В 33-ата минута Георги Божилов метна страхотен извеждащ пас за Александър Василев през централната защита на Нефтохимик, но вместо до попадение подаването доведе до тежък сблъсък между Василев и вратаря на противника Янко Георгиев. Стражът първи стигна до топката, а Василев опита да я отиграе, при което го изрита в лицето. Съдията Станислав Ставров прецени, че играещият като преотстъпен от Лудогорец футболист не заслужава по-тежко наказание от жълтия картон.

Последният по-запомнящ се миг от първата част дойде в 40-ата минута, когато Александър Александров изпълни никак нелош пряк свободен удар. Бившият играч на ЦСКА отправи топовен шут от почти 30 метра, който премина на около половин метър над напречната греда.

След паузата двубоят определено се пооживи, като атаките и в двете посоки ставаха все по-смели. Нефтохимик бе отборът, който съумя да разчупи нулевото реми на светлинното табло в 59-ата минута. Тогава Иван Вълчанов показа техника срещу Венци Василев отляво по атаката и на висока скорост тръгна на пробив през центъра. Бившият играч на Славия пусна нисък пас като по конец за влезлия преди минутки Емануил Манев, който стреля от движение в наказателното поле. Топката профуча над вратаря Благой Макенджиев, уцели напречната греда и се оплете в мрежата – 1:0 за „шейховете“.

Берое опита да отговори бързо на попадението, ала атаките на старозагорци бяха доста еднообразни и изпълнени с центрирания, които не затрудняваха снажните бранители на „нафтата“.

В 73-ата Вълчанов можеше да ознаменува отличния си мач с красив гол, след като посрещна от въздуха една лошо избита от Илия Миланов топка. Изстрелът му от около 18-19 метра летеше към долния десен ъгъл, ала Макенджиев реагира светкавично и отби.

Десет минути преди края старозагорци получиха неочакван подарък, от който обаче не се възползваха. Том центрира от пряк свободен удар, а вратарят Янко Георгиев сбърка в опита си да пресече и боксира центрирането. Той изтърва топката, която мина покрай резервата за Берое Алекс Колев. Бившият играч на Ботев Пловдив се опита да я догони преди да излезе, но изстрелът му от почти нулев ъгъл не се получи.

Колев можеше да се реваншира в самия край на редовното време, когато се оказа адресат на късо разиграване от фаул, последвано от центриране на Милисавлевич. Нападателят стреля технично с глава от точката на дузпата, а топката описа невъзможна за Янко Георгиев парабола. Шансът беше на страната на вратаря, тъй като кълбото намери лявата сглобка и не посети мрежата.