Днес спортният директор и старши треньор на Берое Петър Хубчев празнува рожден ден. 

Петър Хубчев е роден на 26 февруари 1964 г. в с. Гложене, Тетевенско.

В националния отбор на България дебютира на 25 април 1984 г. срещу Гърция. Петър Хубчев е твърд титуляр в защитата на българския национален тим, с който завоюва бронзов медал на Световното първенство в САЩ през 1994 г. (играе в 7 мача). Четвъртото място в света несъмнено е и най-големият му успех като футболист.

През 1996 г. участва на Европейското първенство в Англия (в 2 мача). Последният му мач за националния тим е на 1 септември 1996 г. срещу Израел (1:2) в Тел Авив. Общо е изиграл 35 мача и е вкарал 1 гол.

Шампион е на България с „Левски“ през 1993 и вицешампион със същия отбор през 1991 и 1992 г.

Талантът му не остава незабелязан и през 1993 г. е привлечен в „Хамбургер Шпортферайн“, като дори поема капитанската лента на отбора от Бундеслигата. През 1997 г. е привлечен от „Айнтрахт“ (Франкфурт), където играе докато решава да прекрати кариерата си на футболист. Записва 128 мача и 5 попадения в първа и 44 мача с 2 гола във втора германска бундеслига.

След прекратяването на активната му състезателна дейност Хубчев се насочва към треньорската професия. Назначен е през 2002 г. за помощник-треньор на „Айнтрахт“ (Франкфут), а в последствие и за старши-треньор на юношеска формация на отбора.

Пламен Марков го назначава за свой помощник-треньор и в квалификационния цикъл за Евро 2004 г. под тяхно ръководство отборът печели първото място в групата, след само една загуба в последния мач и оставяйки зад себе си отборите на Хърватска и Белгия. На Европейското България претърпява провал и след три поредни загуби и последното място в предварителната група, старши-треньорът Марков е заменен от Христо Стоичков. Хубчев остава помощник-треньор, а в началото на 2005 г. съвместява тази длъжност с поста на старши-треньор в „Славия“ (София).

От 2006 г. е назначен за треньор на „Бад Вибел“ (Бад Вибел, Германия). След това ръководи и дублиращия тим на „Айнтрахт“ (Франкфурт). През 2008 г. става за треньор на втория отбор на Волфсбург в Регионаллигата. Същия сезон първият тим на Волфсбург става шампион на Германия под ръководството на Феликс Магат.

След това поема „Черноморец“ (Поморие) по покана на Фреди Бобич и Красимир Балъков, който по това време ръководи „Черноморец“ (Бургас), а Поморие е сателитен тим. С младата формация Хубчев стига до финал за Купата на България, който губи с 1:0 от „Берое“. По пътя си отстранява „Ботев“ (Криводол), „Дунав“ (Русе), „Ботев“ (Враца), „Миньор“ (Перник) и „Калиакра“ (Каварна). През следващия сезон довежда отбора до бараж за влизане в „А“ група. На 12 юни отборът му побеждава с 3:0 тогавашният участник в „А“ група „Видима-Раковски“ (Севлиево) в Сливен, но три дни по-късно Лицензионната комисия на БФС отказва да издаде лиценз за „А“ ФГ на спечелилия баража „Черноморец“ (Поморие), завършил 2-и в Източна „Б“ ФГ, на основание „липсата на представени доказателства от клуба за наличието на несвързани лица в управлението“ на „Черноморец“ (Поморие) и „Черноморец Бургас“ (Бургас), състезаващ се в „А“ ФГ.

През лятото на 2011 г. напуска Поморие и поема „Ботев“ (Пловдив), които по това време също са в „Б“ група.

На 1 февруари 2012 г. след проведен конкурс от ръководството на „Берое“ е назначен за спортно технически директор на клуба.

През октомври 2012 г. след загуба от „Черноморец“ (Бургас), ръководството на „Берое“ решава да освободи Ивко Ганчев от поста старши-треньор и предлага временно длъжността да изпълнява Хубчев. От 18 декември 2012 той става постоянен треньор на отбора и продължава да съвместява двете длъжности. Договорът му е до лятото на 2016 г.

През 2013 година Хубчев печели с „Берое“ Купата и Суперкупата на България и извежда отборът в квалификациите за Лига Европа.

Целият екип на Берое му пожелава много здраве, късмет и победи на терена и в живота! "Тренер, дано споделим още много успехи заедно! За нас е чест да бъдете част от нашия клуб и сме убедени, че във Ваше лице Берое намери още една забележителна личност, прославила я по стадионите у нас и по света!"

Екипът на Гонг се присъединява към пожеланията за рождения ден на Петър Хубчев и му желае много победи.