Берое постигна пълен обрат срещу Левски в мача от последния 36-и кръг на А група за сезон 2015/16, като победи с 2:1. С попадения на Елиаш и Иво Иванов заралии заличиха аванса на „сините“, които поведоха с гол на Георги Коставнов.

Така Левски и Берое записаха по два домакински успеха в четирите срещи помежду си през настоящата кампания. Заралии победиха на два пъти с 1:0 и 2:1 на стадиона под Аязмото, докато левскарите постигнаха два успеха с по 1:0 и 2:0 на „Георги Аспарухов“.

Наставникът на Левски Люпко Петрович избра да заложи в титулярния състав на привлечения през зимата Бабатунде Адениджи. Това бе първият път, в който нападателят започна двубой в стартовите единадесет. Същевременно неуспехът е втори пореден за сръбския специалист, откакто пристигна на Герена. В предходния кръг възпитаниците на Петрович записаха поражение от Славия с 0:1.

Подробности за развитието на мача може да намерите ТУК!

Берое започна мача по-активно, но постепенно Левски изравни играта. В 9-ата минута старозагорци направиха добра атака. Топката бе пусната в коридор към Исмаил Иса, но Сашо Александров се намеси и изчисти в корнер, от който не произлезе нищо.

След четвърт час игра, реферът Драгомир Драганов отсъди фаул за Берое. Георги Андонов центрира, Георги Божилов нанесе удар с глава, а стражът на столичани Боян Йоргачевич изби.

Две минути по-късно добра възможност се разкри пред „сините“. Веско Минев центрира към Франсис Нар, той пое с гръб топката, съумя да се обърне и нанесе силен удар, който обаче мина на сантиметри от десния стълб на Пиргов. Мехди Бурабия опита точността на удара си в 21-ата минута, но ударът му излезе в аут.

Исмаил Иса нанесе удар с глава в 26-ата минута, който обаче излезе в аут.

Левски излезе напред в резултата в 29-ата минута. След фаул за Левски, топката бе центрирана към далечната греда, откъдето бе изчистена в корнер от играч на Берое. След центрирането от дясно, Иво Иванов изпусна Георги Костадинов, който с глава прати топката в мрежата на Илко Пиргов за 1:0. Халфът демонстрира уважение към бившия си тим, като не изрази бурна радост от попадението си.

В 34-ата минута след центриране от корнер от ляво, Георги Андонов нанесе удар с глава, а от Берое имаха претенции за игра с ръка на бранителя на Левски Сърджан Лукин. Главният рефер обаче посочи играта да продължи.

Малко преди края на полувремето, Веско Пенев нанесе удар след разбъркване в пеналта на Левски, но в аут.

В началото на второто полувреме наставникът на заралии Пламен Липенски направи две смени – Педро Маркес замени Еним Ахмед, а Станислав Костов се появи в игра на мястото на Георги Божилов. Именно Маркес участва в една любопитна ситуация в 49-ата минута, при която домакините извадиха късмет. Илко Пиргов излезе неразчетено, сблъска се с Маркес, а Франсис Нар не се възползва максимално.

Добра възможност се разкри пред Беро след час игра. Елиаш опита нещо средно между удар и центриране отляво. Стражът на столичани Йоргачевич не мръдна под рамката си, а топката мина на близка дистанция покрай левия му стълб. 4 минути по-късно заралии изравниха. След центриране отдясно на Иво Иванов от фаул, Елиаш бе оставен напълно непокрит и с глава направи 1:1.

Георги Андонов отправи хубав удар отдясно, но в аут в 68-ата минута, а една по-късно заралии направиха пълен обрат. Том центрира отдясно на вратата на Левски от корнер, а Иво Иванов бе оставен от бранителите на гостите да стреля с глава и да се разпише за 2:1.

В 89-ата минута влезлите като резерви за Левски Венци Христов и Боби Цонев опитаха комбинация помежду си, но Илко Пиргов спаси. Голмайсторът на „сините“ стреля опасно след центриране на Боби Цонев, но Пиргов отрази. Христво опита добавка, но стражът за домакините отново бе на мястото си. В продължението появилия се на терена в края на мача Ташев шутира, но Пиргов улови.

Левски финишира на второто място с 56 точки, а Берое остана трети с 53. 

Стартовите единадесеторки на старозагорци и столичани:

Берое: Илко Пиргов, Веселин Пенев, Венислав Василев, Иво Иванов, Игор Джоман, Елиаш, Емин Ахмед, Георги Божилов, Том, Георги Андонов, Исмаил Иса

Левски: Боян Йоргачевич, Александър Емилов Александров, Сърджан Лукин, Веселин Минев, Мики Орачев, Георги Костадинов, Джереми де Ноойер, Франсис Нар, Мехди Бурабия, Джъстин Менголо, Бабатунде Адениджи.