Две домакински победи, две за гостуващия отбор, едно равенство и 12 гола е кратката е равносметка от 16-ия кръг на А група. Споменът за злощастният 13 ноември отекна и у нас, след като всички наши отбори последваха примера на европейските и отдадоха почит към загиналите от терористичните атаки в Париж. Но какво се крие зад това? Нека си припомним.

Берое - Литекс 3:3

Безспорно най-интригуващият двубой от изминалия дълъг футболен уикенд бе ожесточената битка между Берое и Литекс. Всички фенове, особено след първото полувреме, очакваха спокойно и не много атрактивно второ, особено след като „оранжевите“ поведоха чрез Данило Асприля. Двата състава предложиха футбол на високи обороти и куп интересни положения, особено в края на първото полувреме и след почивката. Попаденията за домакините бяха дело на Игор Джоман, Исмаил Иса и Елиаш. Точни за ловчанлии бяха Асприля, който вката два гола, и Елтон.

За да бъде пълна драмата, последните две попадения, по едно за двата състава паднаха в добавеното време на двубоя. В 96-ата минута Спас Делев центрира от дясно, а Елиаш засече в мрежата на тима от града на люлаците – 3:2. Старозагорци обаче не съумяха да запазят аванса си. В 97-ата минута Литекс възстанови паритета. Страхил Попов центрира от дясно, топката стигна до Елтон дос Рейес, който се разписа за 3:3, след като отправи точен удар с глава.

Именно Данило Асприля поведе при голмайсторите в първенството на България със своите 8 попадения от началото на сезона.

Наставникът на Литекс Лауренциу Регекампф не остана доволен от хикса: „Имаме добър отбор, това е екипна работа, в моменти играехме много добър футбол, не бяхме достатъчно концентрирани когато можеше да реализираме втори и трети гол."

От друга страна Петър Хубчев поздрави своя тим за борбата и желанието за победа: „Ние провокирахме тази реакция на полувремето в съблекалнята. Тези момчета дават, каквото могат. Има други неща, които не ги коментираме ние. Какви са тези неща ли? Казах – не ги коментираме ние, но касаят футбола.“ 

Играч на мача: Данило Асприля

 

Пирин Бл – Левски 1:0

Изненадата в кръга поднесе съставът на Пирин, при това сюрпризира съперника си още в 29-ата секунда. Последният в класирането Пирин се наложи над лидера с 1:0 на своя стадион в Благоевград и това беше първият му успех този сезон. Така "орлетата" взеха първи успех над този съперник от 1993 година насам.

Мачът започна по феноменален начин за домакините и с леден душ за гостите. Още в 29-та секунда Мартин Тошев вкара гол за Пирин след бърза контра, завършила с подаване на Маркиньос към бившия играч на ЦСКА и той от наказателното поле не остави шансове на Боян Йоргачевич откри резултата.

Опитите на Левски, дори и на Боян Йордачевич, който се включи при едно статично положение в края на мача, не доведоха да търсения резултат.

И докато част от феновете на сините се питат, имаше ли дузпа за Левски, Стойчо Стоев каза: „Хубаво е, че дойде тази среща, за да се види, че имаме да оправяме много спортно-технически неща. Непростимо е да ти вкарат гол в 30-ата секунда.“

Георги Иванов – Гозно също не спести критиките си: „Като цяло, трябва да знаем, че мачовете започват от първата минута, а не от второто полувреме.“

Наджи Шенсой демонстрира своя буен нрав по време на двубоя, но след неговия край сподели, че съставът му е бил крайно мотивиран за успеха.

Играч на мача: Краси Костов

 

Славия – Лудогорец 0:1

Лудогорец победи Славия като гост с 1:0. Козмин Моци реализира победното попадение от дузпа в 35-ата минута, а наказателният удар беше отсъден за нарушение на Кирев срещу Марселиньо. През целия мач силен вятър тормозеше футболистите и на двата отбора.

В 48-ата минута Кафу реализира нов гол в полза на Лудогорец, но той беше отменен, тъй като съдиите прецениха, че топката е излязла извън очертанията на терена.

Лудогорец бе на косъм да направи голям гаф преди мача със Славия, вкарвайки в групата футболист с нередовно медицинско.

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев коментира: „С този вятър няма как да видим тези технични изпълнения. Няма как от такъв мач да търсим качество."

Наставникът на Славия Иван Колев поздрави главния съдия с лаконичния мотив: „Той знае защо.“

Играч на мача: Владо Стоянов

 

Черно море – Ботев 1:2

Ботев победи на „Тича“ Черно море. Момчетата на Николай Костов победиха с 2:1 в официалния му дебют поеха сериозна глътка въздух. Лъчезар Балтанов от дузпа преди почивката откри, но Матиа Курьор изравни в началото на втората част. Но в заключителните 20 минути пловдивчани стигнаха до победния гол на Нико Варела и се поздравиха с важните за тях три точки.

Николай Костов заяви, че ще изисква от своите футболисти да показват добра тактическа дисциплина.

Никола Спасов също коментира двубоя: „Трябваше да имаме повече късмет. Имахме ситуациите и положенията да вкараме втори гол и да решим мача в наша полза."

Играч на мача: Николас Варела

 

Локомотив Пд – Монтана 1:0

Целият кръг започна в петък. Емил Велев направи неуспешен дебют начело на Монтана, губейки с 0:1 от Локо Пд на добре познатия си стадион в парк „Лаута“.

Единствения гол реализира Димо Бакалов в 74-ата минута, а Монтана игра с 10 души от 50-ата минута, когато пресилено бе изгонен с втори жълт картон Веселин Мичев. Главният съдия на двубоя Георги Давидов не остана незабелязан на терена при няколко ситуации.

Така уравнението показа Локо Пд 6+, Монтана 6-

След успеха собственикът на „смърфовете“ Христо Крушарски обяви, че футболистите трябва да го почерпят, защото са го изтормозили.

Помощник-треньорът на Локомотив Пд Петър Пашев изрази задоволството си от победата, а Емил Велев имаше претенции към съдийската бригада след мача с Монтана.

Играч на мача: Димо Бакалов